Nové knihy: květen 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – květen

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za květen 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny v knihovně v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

Novinky a další dokumenty vydané v ČR jsou do konce června 2021 plně k dispozici v Digitální knihovně AV ČR pro vědecké pracovníky ústavů AV ČR, pedagogické pracovníky a studenty VŠ a VOŠ. V Digitální knihovně AV ČR najdete přes 200 titulů časopisů a více než 5500 knih.

string(944) "Francie měla od 19. století otevřenou náruč pro zahraniční přistěhovalectví. Obyvatelé českých zemí netvořili žádnou výjimku i oni hojně využívali nabízenou příležitost. Každý migrační proud ústící do francouzských měst i venkova představuje jedinečný stav při vytváření sociálních vztahů mezi imigranty. Je přetrvávajícím napětím mezi potenciálem původního domova, odkud migranti odcházeli, a potenciálem země, kam se stěhovali a kde hledali svůj nový domov. Fyzický přesun člověka z jedné země do druhé byl sice jen vnějším přemístěním několika věcných potřeb, které posloužily k překonání momentální změny způsobu existence po přesídlení. Následovalo však další dlouhodobé přemísťování součástí a jednotlivin původního domova, které se odehrávalo více v myslích lidí a nebylo již jen věcmi, které se vešly do zavazadel na cestu."

Stanislav Brouček, Lubomír Martínek

Francie a česká imigrace: kultura dvou domovů mezi svobodou a zodpovědností

Francie měla od 19. století otevřenou náruč pro zahraniční přistěhovalectví. Obyvatelé českých zemí netvořili žádnou výjimku i oni hojně využívali nabízenou příležitost. Každý migrační proud ústící do francouzských měst i venkova představuje jedinečný stav při vytváření sociálních vztahů mezi imigranty. Je přetrvávajícím napětím mezi potenciálem původního domova, odkud migranti odcházeli, a potenciálem země, kam se stěhovali a kde hledali svůj nový domov. Fyzický přesun člověka z jedné země do druhé byl sice jen vnějším přemístěním několika věcných potřeb, které posloužily k překonání momentální změny způsobu existence po přesídlení. Následovalo však další dlouhodobé přemísťování součástí a jednotlivin původního domova, které se odehrávalo více v myslích lidí a nebylo již jen věcmi, které se vešly do zavazadel na cestu.

Nakladatel: Nová tiskárna Pelhřimov, spol. s r. o., 2020

string(801) "Monografie je rámcově rozčleněna do pěti oddílů: 1. Kultura, věda, školství, 2. Politika, 3. Hospodářství, 4. Církev, 5. Regiony. Příspěvky přibližují dané časové období z různých úhlů pohledu. Předkládá řadu zajímavých a inspirujících informací z různých oblastí lidského života, života společnosti či vědních oborů. Mezinárodní ráz publikace napomáhá odkrývat téma pohledem zvenčí. Kniha navazuje na předchozí publikace - Osm let po válce. Rok 1953 v Československu; Československo v letech 1954–1962; Předjaří. Československo 1963–1967; Jaro 68 a nástup normalizace. Československo v letech 1968–1971; Bezčasí. Československo v letech 1972–1977, které čtenáře provázejí našimi poválečnými dějinami.  "

Jiří Petráš, Libor Svoboda (eds.)

Znormalizováno: Československo v letech 1978–1985

Monografie je rámcově rozčleněna do pěti oddílů: 1. Kultura, věda, školství, 2. Politika, 3. Hospodářství, 4. Církev, 5. Regiony. Příspěvky přibližují dané časové období z různých úhlů pohledu. Předkládá řadu zajímavých a inspirujících informací z různých oblastí lidského života, života společnosti či vědních oborů. Mezinárodní ráz publikace napomáhá odkrývat téma pohledem zvenčí. Kniha navazuje na předchozí publikace - Osm let po válce. Rok 1953 v Československu; Československo v letech 1954–1962; Předjaří. Československo 1963–1967; Jaro 68 a nástup normalizace. Československo v letech 1968–1971; Bezčasí. Československo v letech 1972–1977, které čtenáře provázejí našimi poválečnými dějinami.  

Nakladatel: Ústav pro studium totalitních režimů, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2020

string(624) "První část knihy představuje tematickou oborovou literaturu včetně kvalifikačních prací, druhá sleduje vývoj vztahu státu a kinematografie na detailně vykresleném pozadí proměn národní kulturní politiky od roku 1989 až téměř do současnosti. Vychází jak z teorie kulturního pole, tak z rámce advokačních koalic, díky nimž může definovat zájmové komunity, jejich hodnotová kritéria, postupné proměny paradigmatu v závislosti na vnitřních a vnějších okolnostech, a zároveň upozornit na rizikovost některých aspektů a navrhnout, jaké postupy usnadňují proces vyjednávání."

Petr Bilík

Financování filmu jako aspekt kulturní politiky

První část knihy představuje tematickou oborovou literaturu včetně kvalifikačních prací, druhá sleduje vývoj vztahu státu a kinematografie na detailně vykresleném pozadí proměn národní kulturní politiky od roku 1989 až téměř do současnosti. Vychází jak z teorie kulturního pole, tak z rámce advokačních koalic, díky nimž může definovat zájmové komunity, jejich hodnotová kritéria, postupné proměny paradigmatu v závislosti na vnitřních a vnějších okolnostech, a zároveň upozornit na rizikovost některých aspektů a navrhnout, jaké postupy usnadňují proces vyjednávání.

Nakladatel: NLN, 2020

string(920) "Žijeme v době wellness-, fitness- a biotrendů, kdy je zdraví snad nejdůležitější hodnotou. Navzdory všem pokrokům v medicíně se lidé obávají rakoviny, infarktu, AIDS či škodlivých vlivů znečištěného prostředí. U některých se z toho může vyvinout takzvaná hypochondrická porucha přesvědčení, že mají somatickou nemoc, která ohrožuje jejich život. Okolí se jim často směje, protože stále dokola vyžadují lékařskou péči, ale přitom je skutečně nemocná jejich duše. Autoři v knize plné názorných kazuistik popisují nejčastější příčiny strachu z nemocí i to, k jakým důsledkům vede. Kniha lidem s těmito poruchami, jejich blízkým i odborníkům, kteří je ošetřují, radí, co je ještě normální, a co již projev choroby a také jak se se strachem z nemocí úspěšně vypořádat, a to zejména za pomoci kognitivně-behaviorální terapie."

Hans Morschitzky

Strach z nemocí: jak mu rozumět a jak ho překonat

Žijeme v době wellness-, fitness- a biotrendů, kdy je zdraví snad nejdůležitější hodnotou. Navzdory všem pokrokům v medicíně se lidé obávají rakoviny, infarktu, AIDS či škodlivých vlivů znečištěného prostředí. U některých se z toho může vyvinout takzvaná hypochondrická porucha přesvědčení, že mají somatickou nemoc, která ohrožuje jejich život. Okolí se jim často směje, protože stále dokola vyžadují lékařskou péči, ale přitom je skutečně nemocná jejich duše. Autoři v knize plné názorných kazuistik popisují nejčastější příčiny strachu z nemocí i to, k jakým důsledkům vede. Kniha lidem s těmito poruchami, jejich blízkým i odborníkům, kteří je ošetřují, radí, co je ještě normální, a co již projev choroby a také jak se se strachem z nemocí úspěšně vypořádat, a to zejména za pomoci kognitivně-behaviorální terapie.

Nakladatel: Portál, 2020

string(679) "Nový pohled na aktuální podoby fenoménu školního podvádění a vyrušování v kontextu nových forem vzdělávání dětí a dospívajících v 21. století. Autorka vychází z konceptu digitálních domorodců a upozorňuje na nové formy rizik spojených s inklinací mladé generace k užívání digitálních technologií při studiu i ve volném čase. Kromě jiných fenoménů se zaměřuje na problematiku nových forem podvádění (plagiátorství, cybercheating), vyrušování (cyberslacking), okrajově se dotýká i dalších rizik spojených s užíváním digitálních technologií v kontextu současné edukační reality (sexting, online závislost)."

Petra Ambrožová

Nové formy školního podvádění a vyrušování v kontextu digitálního vzdělávání

Nový pohled na aktuální podoby fenoménu školního podvádění a vyrušování v kontextu nových forem vzdělávání dětí a dospívajících v 21. století. Autorka vychází z konceptu digitálních domorodců a upozorňuje na nové formy rizik spojených s inklinací mladé generace k užívání digitálních technologií při studiu i ve volném čase. Kromě jiných fenoménů se zaměřuje na problematiku nových forem podvádění (plagiátorství, cybercheating), vyrušování (cyberslacking), okrajově se dotýká i dalších rizik spojených s užíváním digitálních technologií v kontextu současné edukační reality (sexting, online závislost).

Nakladatel: Pavel Mervart, 2020

string(1138) "Kniha prezentuje vývoj sociálněvědního studia etnicity a aktuální podobu diskurzu etnických studií. Etnické fenomény a procesy patří k základním determinantám lidského světa, přičemž jejich význam nijak nepolevuje ani dnes, navzdory mnohým hlasům hlásajícím již před sto lety jejich brzký zánik. Etnický charakter mají totiž nejen etnorevitalizační hnutí původních obyvatel či jiných menšinových skupin; etnicita stojí také v jádru velkého množství nejdestruktivnějších válečných konfliktů posledních dekád. Etnické fenomény tak nadále představují klíčové faktory ovlivňující podobu společností, od každodenních interakcí jednotlivců na lokální úrovni, až po vztahy mezi státy na rovině mezinárodní. Pochopení podstaty utváření etnických identit a skupin je tak stále jednou ze základních cest k porozumění (nejen) dnešnímu světu. Sdílený referenční bod, ke kterému se všichni její autoři vztahují, představuje přelomová práce „Ethnic Groups and Boundaries: The Social Organization of Culture Difference“ (ed. F. Barth 1969)."

Lenka J. Budilová a kol.

Etnické skupiny, hranice a identity

Kniha prezentuje vývoj sociálněvědního studia etnicity a aktuální podobu diskurzu etnických studií. Etnické fenomény a procesy patří k základním determinantám lidského světa, přičemž jejich význam nijak nepolevuje ani dnes, navzdory mnohým hlasům hlásajícím již před sto lety jejich brzký zánik. Etnický charakter mají totiž nejen etnorevitalizační hnutí původních obyvatel či jiných menšinových skupin; etnicita stojí také v jádru velkého množství nejdestruktivnějších válečných konfliktů posledních dekád. Etnické fenomény tak nadále představují klíčové faktory ovlivňující podobu společností, od každodenních interakcí jednotlivců na lokální úrovni, až po vztahy mezi státy na rovině mezinárodní. Pochopení podstaty utváření etnických identit a skupin je tak stále jednou ze základních cest k porozumění (nejen) dnešnímu světu. Sdílený referenční bod, ke kterému se všichni její autoři vztahují, představuje přelomová práce „Ethnic Groups and Boundaries: The Social Organization of Culture Difference“ (ed. F. Barth 1969).

Nakladatel: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2020

string(719) "V českém prostředí dosud ojedinělá publikace, ve které profesor psychologie Zbyněk Vybíral důkladně a poutavě analyzuje charakteristiky lidské povahy, příběhových vzorců i skrytých detailů, projevy emocí a interakcí v podobě komentované sbírky stovky kratších i delších ukázek z české i světové beletrie. Čerpá mimo jiné z děl Homéra, Rabelaise, Prousta, Čechova, Joyceho, Woolfové, Rilkeho, Kafky, Sarrautové, Bachmannové, Čapka nebo Holana. Zkoumá literární vztahy mezi matkami, otci a dětmi, knižní druhy pláče či psychologický rozbor paměti a vzpomínání a nabízí čtenáři možnost konečně nahlédnout do psychologie v literatuře jako nikdy předtím."

Zbyněk Vybíral

Literární psychologie: psychologie psaná spisovateli

V českém prostředí dosud ojedinělá publikace, ve které profesor psychologie Zbyněk Vybíral důkladně a poutavě analyzuje charakteristiky lidské povahy, příběhových vzorců i skrytých detailů, projevy emocí a interakcí v podobě komentované sbírky stovky kratších i delších ukázek z české i světové beletrie. Čerpá mimo jiné z děl Homéra, Rabelaise, Prousta, Čechova, Joyceho, Woolfové, Rilkeho, Kafky, Sarrautové, Bachmannové, Čapka nebo Holana. Zkoumá literární vztahy mezi matkami, otci a dětmi, knižní druhy pláče či psychologický rozbor paměti a vzpomínání a nabízí čtenáři možnost konečně nahlédnout do psychologie v literatuře jako nikdy předtím.

Nakladatel: Nová beseda, 2020

string(999) "V roce 1977, po dvaceti letech od vydání své přelomové básně Kvílení a Kerouacova kultovního románu Na cestě, se Allen Ginsberg rozhodl vyučovat kurs věnovaný literárním dějinám beatnické generace. Ginsberg znal všechny zásadní postavy beatnického hnutí osobně a sám výrazně ovlivnil veřejné mínění ohledně beatnických básníků a spisovatelů; těžko by se našel komentátor či historik, který by dokázal hovořit o počátcích i vývoji beatnické scény se srovnatelnou zasvěceností. Rozumí se samo sebou, že přednášky v podání této legendární osobnosti byly okořeněné necenzurovanými postřehy a k akademické suchopárnosti měly daleko. Ginsberg vychází především z vlastní zkušenosti, popisuje svá první setkání s Kerouacem, Burroughsem i dalšími členy beat generation a nabízí vskutku neotřelý, kritický a přitom nesmírně živý pohled na jedno z nejvýznamnějších literárních hnutí dvacátého století."

Allen Ginsberg; uspořádal Bill Morgan

Nejlepší hlavy mé generace: literární kronika beat generation

V roce 1977, po dvaceti letech od vydání své přelomové básně Kvílení a Kerouacova kultovního románu Na cestě, se Allen Ginsberg rozhodl vyučovat kurs věnovaný literárním dějinám beatnické generace. Ginsberg znal všechny zásadní postavy beatnického hnutí osobně a sám výrazně ovlivnil veřejné mínění ohledně beatnických básníků a spisovatelů; těžko by se našel komentátor či historik, který by dokázal hovořit o počátcích i vývoji beatnické scény se srovnatelnou zasvěceností. Rozumí se samo sebou, že přednášky v podání této legendární osobnosti byly okořeněné necenzurovanými postřehy a k akademické suchopárnosti měly daleko. Ginsberg vychází především z vlastní zkušenosti, popisuje svá první setkání s Kerouacem, Burroughsem i dalšími členy beat generation a nabízí vskutku neotřelý, kritický a přitom nesmírně živý pohled na jedno z nejvýznamnějších literárních hnutí dvacátého století.

Nakladatel: Argo, 2019

string(669) "Tématem knihy je vzpomínání na období protektorátu a jeho připomínání ve veřejném prostoru. Autor popisuje, jak se československá společnost po roce 1945 vyrovnávala s nacistickou okupací, jak byly klíčové události protektorátu v jednotlivých poválečných dekádách připomínány, ale i zkreslovány a ideologicky zneužívány. Formou několika esejů se snaží nahlédnout, jak bylo v průběhu uplynulých desetiletí vzpomínání na dobu okupace formováno (a deformováno) momentálně vládnoucím režimem. Mimo jiné je to i vyprávění o tom, jak hluboce je období protektorátu v české kolektivní paměti zakořeněno dodnes."

Petr Koura

Druhý život Protektorátu Čechy a Morava: Lidice, pomníky, hrdinové: příspěvek k české vzpomínkové kultuře

Tématem knihy je vzpomínání na období protektorátu a jeho připomínání ve veřejném prostoru. Autor popisuje, jak se československá společnost po roce 1945 vyrovnávala s nacistickou okupací, jak byly klíčové události protektorátu v jednotlivých poválečných dekádách připomínány, ale i zkreslovány a ideologicky zneužívány. Formou několika esejů se snaží nahlédnout, jak bylo v průběhu uplynulých desetiletí vzpomínání na dobu okupace formováno (a deformováno) momentálně vládnoucím režimem. Mimo jiné je to i vyprávění o tom, jak hluboce je období protektorátu v české kolektivní paměti zakořeněno dodnes.

Nakladatel: Pulchra, 2019

string(699) "Určitě tu větu znáte: „Když se pořádně nevyspíš, nebudeš zítra k ničemu." Z dobrého spánku, jenž má být sladkým odpočinkem, se stal strašák – když jej nedosáhneme, budeme v denních povinnostech selhávat. A tak se ve svých postelích převalujeme, počítáme hodiny, kupujeme čím dál sofistikovanější matrace a polykáme hypnotika, jejichž celosvětová spotřeba neustále stoupá. Autor odhaluje, že mnohé z našich požadavků na „zdravý spánek" jsou civilizační mýty. Prozrazuje, jak ovlivnila farmacie knižní trh, co se stalo s naším spánkem v moderní době, jak skutečně funguje usínání a proč se už nikdy nevyspíme tak jako dřív."

Darian Leader

Proč nemůžeme spát?

Určitě tu větu znáte: „Když se pořádně nevyspíš, nebudeš zítra k ničemu." Z dobrého spánku, jenž má být sladkým odpočinkem, se stal strašák – když jej nedosáhneme, budeme v denních povinnostech selhávat. A tak se ve svých postelích převalujeme, počítáme hodiny, kupujeme čím dál sofistikovanější matrace a polykáme hypnotika, jejichž celosvětová spotřeba neustále stoupá. Autor odhaluje, že mnohé z našich požadavků na „zdravý spánek" jsou civilizační mýty. Prozrazuje, jak ovlivnila farmacie knižní trh, co se stalo s naším spánkem v moderní době, jak skutečně funguje usínání a proč se už nikdy nevyspíme tak jako dřív.

Nakladatel: Paseka, 2020