Nové knihy: duben 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – duben

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za duben 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny v knihovně v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

Novinky a další dokumenty vydané v ČR jsou do června 2021 plně k dispozici v Digitální knihovně AV ČR pro vědecké pracovníky ústavů AV ČR, pedagogické pracovníky a studenty VŠ a VOŠ. V Digitální knihovně AV ČR najdete přes 200 titulů časopisů a více než 5500 knih.

string(966) "Azorské souostroví je sice odedávna portugalským územím, ale od evropského jádra státu se liší svým geografickým charakterem, pozdějším historickým vývojem a částečně i etnickými a kulturními specifiky. Všechny odlišnosti vyvolává a podtrhuje jeho poloha uprostřed Atlantiku. Lidé, kteří žili a pracovali na portugalských ostrovech, nikdy nebyli zcela izolovaní, protože oceán sloužil jako univerzální a neomezená cesta pro dopravu osob, zboží i myšlenek. Teprve rozvoj techniky a moderních komunikací ve 20. století však tyto části portugalského státu přiblížil ostatnímu světu na dosah. Dnes jsou Azorské ostrovy i Madeira lákavým cílem turistů, kteří přicházejí obdivovat jedinečnou přírodu, půvabné dědictví minulých dob i statečný a milý lid. Ostrovní součásti Portugalska si plně zaslouží zvláštní pozornost, kterou jim prokazuje i tento svazek věnovaný jejich dějinám."

Jan Klíma

Dějiny Azorských ostrovů a Madeiry

Azorské souostroví je sice odedávna portugalským územím, ale od evropského jádra státu se liší svým geografickým charakterem, pozdějším historickým vývojem a částečně i etnickými a kulturními specifiky. Všechny odlišnosti vyvolává a podtrhuje jeho poloha uprostřed Atlantiku. Lidé, kteří žili a pracovali na portugalských ostrovech, nikdy nebyli zcela izolovaní, protože oceán sloužil jako univerzální a neomezená cesta pro dopravu osob, zboží i myšlenek. Teprve rozvoj techniky a moderních komunikací ve 20. století však tyto části portugalského státu přiblížil ostatnímu světu na dosah. Dnes jsou Azorské ostrovy i Madeira lákavým cílem turistů, kteří přicházejí obdivovat jedinečnou přírodu, půvabné dědictví minulých dob i statečný a milý lid. Ostrovní součásti Portugalska si plně zaslouží zvláštní pozornost, kterou jim prokazuje i tento svazek věnovaný jejich dějinám.

Nakladatel: NLN, 2020

string(752) "Monografie se zabývá problematikou přechodu z výhradně rukopisné formy knihy ke knize tištěné a otázkami paralelní existence těchto dvou médií v počátečním období knihtisku v českých zemích. Stěžejními tématy jsou podoby a funkce rukopisné knihy po nástupu knihtisku, vývoj literárních textů a žánrů jako masového komunikačního prostředku, proměny výtvarné složky knih a také změny strategie jednotlivých aktérů podílejících se na vzniku, distribuci i recepci tohoto média. Zvláštní pozornost je věnována vztahu ke knize v nábožensky minoritních, ale po kulturní stránce výrazně a jedinečně profilovaných skupinách obyvatel českých zemí (jako byli Židé, Jednota bratrská apod.)."

Marta Hradilová, Andrea Jelínková, Lenka Veselá (eds.)

Paralelní existence: rukopisy a tisky v českých zemích raného novověku

Monografie se zabývá problematikou přechodu z výhradně rukopisné formy knihy ke knize tištěné a otázkami paralelní existence těchto dvou médií v počátečním období knihtisku v českých zemích. Stěžejními tématy jsou podoby a funkce rukopisné knihy po nástupu knihtisku, vývoj literárních textů a žánrů jako masového komunikačního prostředku, proměny výtvarné složky knih a také změny strategie jednotlivých aktérů podílejících se na vzniku, distribuci i recepci tohoto média. Zvláštní pozornost je věnována vztahu ke knize v nábožensky minoritních, ale po kulturní stránce výrazně a jedinečně profilovaných skupinách obyvatel českých zemí (jako byli Židé, Jednota bratrská apod.).

Nakladatel: Academia, Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v.v.i., Knihovna AV ČR, v.v.i., 2020

string(425) "Bedřich Smetana. Antonín Dvořák. Leoš Janáček. Bohuslav Martinů. Čtyři velká jména české hudby, která se stala světovým fenoménem. Každý z nich představuje jinou generaci, jiný styl a osobitý hudební rukopis. Autoři publikace se zaměřili na důležité okamžiky života těchto osobností, podmínky tvorby, cesty, některá vybraná díla, inspirace, ale třeba i vztahy mezi nimi a jejich díly."

Sandra Bergmannová a kol.

Slavní čeští skladatelé

Bedřich Smetana. Antonín Dvořák. Leoš Janáček. Bohuslav Martinů. Čtyři velká jména české hudby, která se stala světovým fenoménem. Každý z nich představuje jinou generaci, jiný styl a osobitý hudební rukopis. Autoři publikace se zaměřili na důležité okamžiky života těchto osobností, podmínky tvorby, cesty, některá vybraná díla, inspirace, ale třeba i vztahy mezi nimi a jejich díly.

Nakladatel: Národní muzeum, 2020

string(894) "Ve středověku se podle oděvu obvykle na první pohled poznalo, ke které společenské vrstvě jeho majitel patří. Zda se jedná o osobu duchovní nebo světskou, tedy šlechtice, měšťana či vesničana. V období husitských válek by se dokonce mohlo podle určitých znaků poznat, zda se jedná o radikálního či umírněného husitu nebo katolíka. Oděv také mohl napovědět, jakému se kdo věnoval povolání. Vedle funkčnosti oděvů a doplňků hrála zkrátka móda svou podstatnou roli i v této době. Obsah knihy vychází z dlouholetých výzkumů a poskytuje vhled do podoby oděvní kultury. Obsahuje řadu podrobných návodů doplněných o detailní fotografie a nákresy, díky nimž si oděv, jaký nosili lidé v období 1. poloviny 15. století, mohou čtenáři sami zhotovit nebo jen vyzkoušet jednotlivé textilní techniky, které jsou k tomu potřeba."

Monika Feyfrlíková Černá

Móda a odívání v husitské době: materiály, textilní techniky, střihy a návody

Ve středověku se podle oděvu obvykle na první pohled poznalo, ke které společenské vrstvě jeho majitel patří. Zda se jedná o osobu duchovní nebo světskou, tedy šlechtice, měšťana či vesničana. V období husitských válek by se dokonce mohlo podle určitých znaků poznat, zda se jedná o radikálního či umírněného husitu nebo katolíka. Oděv také mohl napovědět, jakému se kdo věnoval povolání. Vedle funkčnosti oděvů a doplňků hrála zkrátka móda svou podstatnou roli i v této době. Obsah knihy vychází z dlouholetých výzkumů a poskytuje vhled do podoby oděvní kultury. Obsahuje řadu podrobných návodů doplněných o detailní fotografie a nákresy, díky nimž si oděv, jaký nosili lidé v období 1. poloviny 15. století, mohou čtenáři sami zhotovit nebo jen vyzkoušet jednotlivé textilní techniky, které jsou k tomu potřeba.

Nakladatel: Grada Publishing, 2020

string(715) "Kniha čtenáři předkládá ucelený přehled toho nejdůležitějšího z prvních sta let působení firmy Baťa v jednotlivých zemích světa a podává vysvětlení stěžejních témat spjatých s její globální expanzí. Úvodní kapitoly nastiňují vývoj firmy Baťa v souvislostech s celosvětovým děním, následuje soupis a detailní rozbor všech zemí, kde firma působila. Na celkem 276 stranách je zobrazeno 453 obrázků, mezi nimi jsou i některé vůbec prvně publikované. Téměř dvě stě map a tabulek dokresluje výklad a zlepšuje tak přehlednost a orientaci v jednotlivých skutečnostech. Knihu uzavírají kompletní seznamy baťovských sesterských společností a továren."

Zdeněk Pokluda, Jan Herman, Milan Balaban

Baťa na všech kontinentech

Kniha čtenáři předkládá ucelený přehled toho nejdůležitějšího z prvních sta let působení firmy Baťa v jednotlivých zemích světa a podává vysvětlení stěžejních témat spjatých s její globální expanzí. Úvodní kapitoly nastiňují vývoj firmy Baťa v souvislostech s celosvětovým děním, následuje soupis a detailní rozbor všech zemí, kde firma působila. Na celkem 276 stranách je zobrazeno 453 obrázků, mezi nimi jsou i některé vůbec prvně publikované. Téměř dvě stě map a tabulek dokresluje výklad a zlepšuje tak přehlednost a orientaci v jednotlivých skutečnostech. Knihu uzavírají kompletní seznamy baťovských sesterských společností a továren.

Nakladatel: UTB, 2020

string(657) "Předmětem monografie je stát jako právnická osoba, entity za stát jednající v soukromoprávním styku, definice majetku státu a jeho kategorizace, vztah zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, a zvláštních předpisů, základní principy nakládání s majetkem státu, obsah pojmů hospodaření a nakládání s majetkem státu, či s tím související odpovědnostní vztahy a kontrola. To vše za použití příkladů ze soudní praxe a s cílem srozumitelně vysvětlit teoretické základy tolik nezbytné pro praxi, jež čelí složité a roztříštěné právní úpravě."

Michal Štancl

Nakládání s majetkem státu

Předmětem monografie je stát jako právnická osoba, entity za stát jednající v soukromoprávním styku, definice majetku státu a jeho kategorizace, vztah zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, a zvláštních předpisů, základní principy nakládání s majetkem státu, obsah pojmů hospodaření a nakládání s majetkem státu, či s tím související odpovědnostní vztahy a kontrola. To vše za použití příkladů ze soudní praxe a s cílem srozumitelně vysvětlit teoretické základy tolik nezbytné pro praxi, jež čelí složité a roztříštěné právní úpravě.

Nakladatel: Wolters Kluwer, 2020

string(960) "Z úvodu autora: „Česká politická pravice musí mít svou „zelenou“ politiku. Poslední léta tento imperativ buď přehlíživě zanedbávala, anebo ho trestuhodně ignorovala. Podstatou zelené konzervativní politiky není stavět člověka proti přírodě, ani básnit o „Matce Zemi“, natož šířit pesimismus a apokalyptické pseudonáboženství, které zavrhuje civilizaci a odsuzuje lidstvo. Podle vědců v této publikaci žijeme v antropocénu, v éře člověka. Věříme, že člověk je schopen si s výzvami budoucnosti poradit. Náš program stojí na třech hodnotových pilířích: zemi a její zdroje máme jen ve správě, a musíme se k nim proto chovat s péčí odpovědného hospodáře; věříme, že lidská svoboda a ekonomický rozvoj nejsou s přírodou v rozporu, ale často k jejímu prospěchu; a máme na paměti i estetickou a emoční složku. Chceme snad ničit něco, co je tak krásné a co milujeme?“"

Alexandr Vondra

Musí být ekologie alarmistická?: Hledání realistických odpovědí

Z úvodu autora: „Česká politická pravice musí mít svou „zelenou“ politiku. Poslední léta tento imperativ buď přehlíživě zanedbávala, anebo ho trestuhodně ignorovala. Podstatou zelené konzervativní politiky není stavět člověka proti přírodě, ani básnit o „Matce Zemi“, natož šířit pesimismus a apokalyptické pseudonáboženství, které zavrhuje civilizaci a odsuzuje lidstvo. Podle vědců v této publikaci žijeme v antropocénu, v éře člověka. Věříme, že člověk je schopen si s výzvami budoucnosti poradit. Náš program stojí na třech hodnotových pilířích: zemi a její zdroje máme jen ve správě, a musíme se k nim proto chovat s péčí odpovědného hospodáře; věříme, že lidská svoboda a ekonomický rozvoj nejsou s přírodou v rozporu, ale často k jejímu prospěchu; a máme na paměti i estetickou a emoční složku. Chceme snad ničit něco, co je tak krásné a co milujeme?“

Nakladatel: Books & Pipes, 2020

string(997) "Podle údajů mezinárodních organizací je pouze zhruba třetina států světa hodnocena jako demokratická, přičemž podíl nedemokratických zemí se v posledním desetiletí zvyšuje. Kniha představuje pokus o mapování cesty, na jejímž počátku je hledání východiska pro pojetí politických režimů a pro vztah termínů a jejich obsahu. Počínaje charakteristikou pojmu politický režim přes vývoj hodnocení a typologií politických režimů až po úvahy o povaze demokracie a autoritativních režimů, si klade otázky o elementárním obsahu pojmů a jejich významu pro vytváření obecných kategorií a úvah. Tento význam je nadčasový v tom smyslu, že nám umožňuje být věcnými kritiky a rozpoznat, kdy je třeba ostražitosti před nebezpečím, a také to, abychom se mohli a uměli těšit ze svobody, pokroku a poznání. Cílem této knihy však není a priori obhajoba tezí, ale pokus o přispění k diskusi na téma „ústavní demokracie“."

Helena Hofmannová

Útěk před demokracií

Podle údajů mezinárodních organizací je pouze zhruba třetina států světa hodnocena jako demokratická, přičemž podíl nedemokratických zemí se v posledním desetiletí zvyšuje. Kniha představuje pokus o mapování cesty, na jejímž počátku je hledání východiska pro pojetí politických režimů a pro vztah termínů a jejich obsahu. Počínaje charakteristikou pojmu politický režim přes vývoj hodnocení a typologií politických režimů až po úvahy o povaze demokracie a autoritativních režimů, si klade otázky o elementárním obsahu pojmů a jejich významu pro vytváření obecných kategorií a úvah. Tento význam je nadčasový v tom smyslu, že nám umožňuje být věcnými kritiky a rozpoznat, kdy je třeba ostražitosti před nebezpečím, a také to, abychom se mohli a uměli těšit ze svobody, pokroku a poznání. Cílem této knihy však není a priori obhajoba tezí, ale pokus o přispění k diskusi na téma „ústavní demokracie“.

Nakladatel: Auditorium, 2020

string(771) "Autorka a docentka na katedře pedagogiky Teologické fakulty Jihočeské univerzity se v odborné studii věnuje významu literární výchovy a čtenářství pro lidský život v dnešním přetechnizovaném světě. Zabývá se hledáním nových možností, jak působit na čtenářství především dětí a mládeže, neboť právě u těchto věkových kategorií jsou momenty setkávání s knihou a nad knihami rozhodující. Literární výchova ve volném čase může přispívat ke komplexnímu rozvoji osobnosti a být chápána jako jedna z cest celoživotního vzdělávání. Kniha je doplněna o příklady výukových metod a forem práce v literární výchově ve volném čase. V závěru je obsáhlá bibliografická příloha k danému tématu."

Helena Zbudilová

Literární výchova ve volném čase

Autorka a docentka na katedře pedagogiky Teologické fakulty Jihočeské univerzity se v odborné studii věnuje významu literární výchovy a čtenářství pro lidský život v dnešním přetechnizovaném světě. Zabývá se hledáním nových možností, jak působit na čtenářství především dětí a mládeže, neboť právě u těchto věkových kategorií jsou momenty setkávání s knihou a nad knihami rozhodující. Literární výchova ve volném čase může přispívat ke komplexnímu rozvoji osobnosti a být chápána jako jedna z cest celoživotního vzdělávání. Kniha je doplněna o příklady výukových metod a forem práce v literární výchově ve volném čase. V závěru je obsáhlá bibliografická příloha k danému tématu.

Nakladatel: H&H, 2020

string(728) "Interdisciplinární kolektivní monografie si klade za cíl zčeřit poněkud stojaté vody při užívání pojmu impresionismus a přimět čtenáře k tomu, aby přijal odlišné, otevřenější a nepředpojaté uvažování. Na povrch společný všem kapitolám naší knihy vyplouvají především značné rozdíly mezi dobovým vnímáním impresionismu a jeho dnešním výkladem. Tváří v tvář literárnímu materiálu jsme nuceni klást si otázku, je-li v literární historii používání pojmu jako respektovaného -ismu vůbec adekvátní. Ovšem ani ve výtvarném umění není situace zdaleka tak jednoduchá a současní historici umění jsou v nakládání s pojmem impresionismus rovněž opatrní."

Erik Gilk

Impresionismus v české kultuře 1880–1920

Interdisciplinární kolektivní monografie si klade za cíl zčeřit poněkud stojaté vody při užívání pojmu impresionismus a přimět čtenáře k tomu, aby přijal odlišné, otevřenější a nepředpojaté uvažování. Na povrch společný všem kapitolám naší knihy vyplouvají především značné rozdíly mezi dobovým vnímáním impresionismu a jeho dnešním výkladem. Tváří v tvář literárnímu materiálu jsme nuceni klást si otázku, je-li v literární historii používání pojmu jako respektovaného -ismu vůbec adekvátní. Ovšem ani ve výtvarném umění není situace zdaleka tak jednoduchá a současní historici umění jsou v nakládání s pojmem impresionismus rovněž opatrní.

Nakladatel: Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, 2020