Nové knihy: březen 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – březen

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za březen 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny v knihovně v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

Novinky a další dokumenty vydané v ČR jsou do června 2021 plně k dispozici v Digitální knihovně AV ČR pro vědecké pracovníky ústavů AV ČR, pedagogické pracovníky a studenty VŠ a VOŠ. V Digitální knihovně AV ČR najdete přes 200 titulů časopisů a více než 5500 knih.

string(772) "Společenské změny za posledních třicet let v Česku ilustrují i změny ve složení domácností. Detailní analýze v této publikaci předchází metodické vymezení domácnosti a dalších použitých pojmů. Prvotním rámcem se stává proces formování a rozpadu domácností se zaměřením na rodiny s dětmi v kontextu druhé demografické tranzice. Práce se především zaměřuje na změny v rodinném chování české populace po roce 1989: pokles počtu sezdaných soužití s dětmi, růst počtu kohabitací, zvyšování zastoupení domácností jednotlivců, zvyšování věku odchodu z rodičovské domácnosti a vyšší zastoupení domácností s jedním rodičem, které všechny tvoří základní podstatu společenských změn v Česku."

Ondřej Nývlt

Domácnosti v Česku: změny rodinného chování po roce 1989

Společenské změny za posledních třicet let v Česku ilustrují i změny ve složení domácností. Detailní analýze v této publikaci předchází metodické vymezení domácnosti a dalších použitých pojmů. Prvotním rámcem se stává proces formování a rozpadu domácností se zaměřením na rodiny s dětmi v kontextu druhé demografické tranzice. Práce se především zaměřuje na změny v rodinném chování české populace po roce 1989: pokles počtu sezdaných soužití s dětmi, růst počtu kohabitací, zvyšování zastoupení domácností jednotlivců, zvyšování věku odchodu z rodičovské domácnosti a vyšší zastoupení domácností s jedním rodičem, které všechny tvoří základní podstatu společenských změn v Česku.

Nakladatel: Oeconomica, nakladatelství VŠE, 2020

string(1028) "Čelední služba v raném novověku (16.–18. století) představovala významný socioekonomický fenomén, kterého se účastnila zhruba polovina dospívající části tehdejší populace. Publikace se na základě různých právních a evidenčních pramenů snaží ozřejmit principy fungování čelední služby a postavení sloužících v tradiční české společnosti. Pokouší se mimo jiné odpovědět na otázky spojené se sociálním postavením sloužících a jejich zaměstnavatelů, délkou služby, výší mezd či geografickou mobilitou čeledi. Zásadní je přitom úvodní část věnovaná právnímu postavení sloužících od dob pozdního středověku až do kodifikace občanského práva na počátku 19. století. Metodicky se kniha opírá o četná díla západoevropské historiografie, přičemž využívá přístupů historické demografie, historické antropologie a právních dějin. Jedná se o vůbec první monografické zpracování tohoto tématu v české historiografii."

Ladislav Nekvapil

Čelední služba v Čechách v raném novověku: právní, sociální a ekonomické aspekty

Čelední služba v raném novověku (16.–18. století) představovala významný socioekonomický fenomén, kterého se účastnila zhruba polovina dospívající části tehdejší populace. Publikace se na základě různých právních a evidenčních pramenů snaží ozřejmit principy fungování čelední služby a postavení sloužících v tradiční české společnosti. Pokouší se mimo jiné odpovědět na otázky spojené se sociálním postavením sloužících a jejich zaměstnavatelů, délkou služby, výší mezd či geografickou mobilitou čeledi. Zásadní je přitom úvodní část věnovaná právnímu postavení sloužících od dob pozdního středověku až do kodifikace občanského práva na počátku 19. století. Metodicky se kniha opírá o četná díla západoevropské historiografie, přičemž využívá přístupů historické demografie, historické antropologie a právních dějin. Jedná se o vůbec první monografické zpracování tohoto tématu v české historiografii.

Nakladatel: Univerzita Pardubice, 2020

string(541) "Publikace je věnována specifikům ekonomického chodu kulturních institucí. V úvodu nastiňuje základní principy fungování trhů s kulturními statky a službami, popisuje různé možnosti jejich financování a shrnuje diskusi ekonomů o vhodnosti veřejných subvencí. Dále jsou pak jednotlivé kapitoly věnovány dílčím odvětvím kultury a jejich současnému fungování, s ohledem na existující hospodářský a legislativní rámec. Závěrečná část je věnována managementu a marketingu kulturních institucí."

František Svoboda, Simona Škarabelová

Ekonomika kultury

Publikace je věnována specifikům ekonomického chodu kulturních institucí. V úvodu nastiňuje základní principy fungování trhů s kulturními statky a službami, popisuje různé možnosti jejich financování a shrnuje diskusi ekonomů o vhodnosti veřejných subvencí. Dále jsou pak jednotlivé kapitoly věnovány dílčím odvětvím kultury a jejich současnému fungování, s ohledem na existující hospodářský a legislativní rámec. Závěrečná část je věnována managementu a marketingu kulturních institucí.

Nakladatel: Masarykova univerzita, 2020

string(1333) "Jednu z významných forem třetího (protikomunistického) odboje po roce 1948 představovala činnost agentů-chodců, tj. československých občanů, kteří uprchli na Západ a následně se ve službách zahraničních rozvědek vraceli do vlasti a plnili zde nejrůznější úkoly špionážního, výzvědného či sabotážního charakteru. Jejich činnost je dodnes jen velmi málo zmapována, ačkoliv to byli právě oni, kteří neváhali nasadit svobodu a život v boji proti čerstvě nastolené totalitě. Kniha mapuje ve své první části osudy trojice mladíků, kteří své mise ve službách americké CIC absolvovali v letech 1948–1949. Ve druhé části jsou podrobněji zpřístupněny soudní procesy, které byly před Státním soudem vedeny jednak proti jednomu z nich, jehož se Státní bezpečnosti podařilo počátkem roku 1950 zatknout, jednak proti jejich příbuzným, známým a všem, kteří jim poskytli jakoukoli formu podpory. Vedle příběhu agenta Štěpána Starého, který se v červnu 1949 neprostřílel a zahynul při zatýkání, stejně jako dalších osob zapojených do odbojových aktivit, se kniha snaží nabídnout též právněhistorickou reflexi politických procesů a jako případová studie přispět k dalšímu poznávání boje proti komunistické diktatuře."

Marek Starý

Agent, který se neprostřílel... a ti ostatní: příspěvek k dějinám třetího odboje a politických procesů

Jednu z významných forem třetího (protikomunistického) odboje po roce 1948 představovala činnost agentů-chodců, tj. československých občanů, kteří uprchli na Západ a následně se ve službách zahraničních rozvědek vraceli do vlasti a plnili zde nejrůznější úkoly špionážního, výzvědného či sabotážního charakteru. Jejich činnost je dodnes jen velmi málo zmapována, ačkoliv to byli právě oni, kteří neváhali nasadit svobodu a život v boji proti čerstvě nastolené totalitě. Kniha mapuje ve své první části osudy trojice mladíků, kteří své mise ve službách americké CIC absolvovali v letech 1948–1949. Ve druhé části jsou podrobněji zpřístupněny soudní procesy, které byly před Státním soudem vedeny jednak proti jednomu z nich, jehož se Státní bezpečnosti podařilo počátkem roku 1950 zatknout, jednak proti jejich příbuzným, známým a všem, kteří jim poskytli jakoukoli formu podpory. Vedle příběhu agenta Štěpána Starého, který se v červnu 1949 neprostřílel a zahynul při zatýkání, stejně jako dalších osob zapojených do odbojových aktivit, se kniha snaží nabídnout též právněhistorickou reflexi politických procesů a jako případová studie přispět k dalšímu poznávání boje proti komunistické diktatuře.

Nakladatel: Auditorium, 2020

string(807) "Hluboké rozpory trhají křehké předivo společnosti západního světa: prosperující města stojí proti odstrčenému venkovu, špičkově vzdělaná elita proti lidem, pro něž je kvalitní vzdělání finančně nedostupné, bohaté země proti chudým. Jak se tyto propasti rozšiřují, ztrácí se i náš smysl pro morální závazky vůči druhým lidem, na němž byl založen poválečný vzestup sociální demokracie. Kdekdo umí na současné společenské disproporce poukazovat, od populistů po intelektuály, ale zatím nikdo nepřišel s realistickým nápadem, jak situaci řešit. Oceňovaný sociolog zde načrtává vlastní uskutečnitelné vize a podrobně předvádí, jak lze kapitalismus zachránit před ním samým – a nás před myšlenkovými stereotypy 20. století."

Paul Collier

Budoucnost kapitalismu: tváří tvář novým úzkostem

Hluboké rozpory trhají křehké předivo společnosti západního světa: prosperující města stojí proti odstrčenému venkovu, špičkově vzdělaná elita proti lidem, pro něž je kvalitní vzdělání finančně nedostupné, bohaté země proti chudým. Jak se tyto propasti rozšiřují, ztrácí se i náš smysl pro morální závazky vůči druhým lidem, na němž byl založen poválečný vzestup sociální demokracie. Kdekdo umí na současné společenské disproporce poukazovat, od populistů po intelektuály, ale zatím nikdo nepřišel s realistickým nápadem, jak situaci řešit. Oceňovaný sociolog zde načrtává vlastní uskutečnitelné vize a podrobně předvádí, jak lze kapitalismus zachránit před ním samým – a nás před myšlenkovými stereotypy 20. století.

Nakladatel: Argo, 2020

string(999) "Autor, literární vědec, PhDr. Pavel Jiráček, CSc. (1955–2020) patří k špičce moderní české versologie. Ve své práci vycházel z konkrétních lyrických básní a mezi jeho „materiálem“ najdeme výtvory Otokara Březiny, Vladimíra Holana, Josefa Hory, ale také Karla Hynka Máchy, Bohuslava Reynka, Jana Zahradníčka nebo Jana Skácela i Paula Verlaina. Kniha se skládá ze čtyř kapitol a řady barevných příloh, v nichž autor demonstruje své úvahy: jádrem je slovo v lyrické poezii, vnímání existenciálně prostorového rytmu slabik v lyrických slovech, existenciálně prostorový rytmus blízkosti v lyrických slovech. V jistém smyslu dominantou jeho výkladu je čtvrtá kapitola Lyrická báseň jako 2D obraz vědomí lyrického subjektu, zejména hned první část, konkrétní analýzy Dláždění 2D obrazů lyrického vědomí slabikami a slovy či slovními spojeními ve třech Hrubínových překladech Verlainovy básně Chanson d’automne."

Pavel Jiráček

Od slov k lyrickému vědomí

Autor, literární vědec, PhDr. Pavel Jiráček, CSc. (1955–2020) patří k špičce moderní české versologie. Ve své práci vycházel z konkrétních lyrických básní a mezi jeho „materiálem“ najdeme výtvory Otokara Březiny, Vladimíra Holana, Josefa Hory, ale také Karla Hynka Máchy, Bohuslava Reynka, Jana Zahradníčka nebo Jana Skácela i Paula Verlaina. Kniha se skládá ze čtyř kapitol a řady barevných příloh, v nichž autor demonstruje své úvahy: jádrem je slovo v lyrické poezii, vnímání existenciálně prostorového rytmu slabik v lyrických slovech, existenciálně prostorový rytmus blízkosti v lyrických slovech. V jistém smyslu dominantou jeho výkladu je čtvrtá kapitola Lyrická báseň jako 2D obraz vědomí lyrického subjektu, zejména hned první část, konkrétní analýzy Dláždění 2D obrazů lyrického vědomí slabikami a slovy či slovními spojeními ve třech Hrubínových překladech Verlainovy básně Chanson d’automne.

Nakladatel: Středoevropské centrum slovanských studií, 2020

string(795) "Jak mucholapka ví, kdy sklapnout past? Cítí tenké hmyzí nožky? A jak třešeň pozná, že je ten správný čas vykvést? Pamatuje si, jaké bylo počasí? Svět z perspektivy rostlin je jiný než svět člověka. Jen proto, že se nepohybují a nekomunikují stejnou řečí, nebyla dříve smyslům rostlin věnována velká pozornost. Daniel Chamovitz, izraelský badatel světového formátu v oboru studia molekulárních mechanismů života rostlin, systematicky srovnává lidské a rostlinné smysly. Ukazuje, že rostliny jsou schopné vnímat a reagovat na všechny základní podněty z prostředí podobně jako my. Jen vnímání rostlin je evolučně optimalizováno na životní strategii organismu přisedlého, založeného na fotosyntéze a vystaveného mnoha stresům."

Daniel Chamovitz

Co rostlina ví: průvodce smyslovým světem rostlin

Jak mucholapka ví, kdy sklapnout past? Cítí tenké hmyzí nožky? A jak třešeň pozná, že je ten správný čas vykvést? Pamatuje si, jaké bylo počasí? Svět z perspektivy rostlin je jiný než svět člověka. Jen proto, že se nepohybují a nekomunikují stejnou řečí, nebyla dříve smyslům rostlin věnována velká pozornost. Daniel Chamovitz, izraelský badatel světového formátu v oboru studia molekulárních mechanismů života rostlin, systematicky srovnává lidské a rostlinné smysly. Ukazuje, že rostliny jsou schopné vnímat a reagovat na všechny základní podněty z prostředí podobně jako my. Jen vnímání rostlin je evolučně optimalizováno na životní strategii organismu přisedlého, založeného na fotosyntéze a vystaveného mnoha stresům.

Nakladatel: Academia, 2020

string(1032) "Kde domov můj? Česká hymna obsahuje motiv hledání a nacházení domova. Ten v bývalém Československu našlo více než sto namibijských dětských válečných uprchlíků z Angoly, kteří zde byli přijati na výchovu a vzdělání jako výraz internacionální pomoci SWAPO, osvobozeneckému hnutí bojujícímu za nezávislost Namibie. Velké světové dějiny – pád železné opony, konec komunistického režimu v ČSSR a získání nezávislosti Namibie – však vedly k nucené relokaci dětí do Namibie, jejíž jazyk ani kulturu pořádně neznaly. Ze dne na den se ocitly na africkém venkově v neznámých rodinách. Tato kniha rekonstruuje dosud neznámou historii této skupiny „Afročechů“, snaží se porozumět komplexnímu fenoménu formování jejich kolektivní paměti, identity a pojetí domova. Ten jim však neustále uniká a rozbíhá se někde mezi ČSSR, kde prožili své dětství, Českou republikou, kde je jim odepíráno češství, a Namibií, kde nyní většina z nich žije."

Kateřina Mildnerová

Černí sokoli: pohnuté osudy namibijských dětí vychovaných v Československu

Kde domov můj? Česká hymna obsahuje motiv hledání a nacházení domova. Ten v bývalém Československu našlo více než sto namibijských dětských válečných uprchlíků z Angoly, kteří zde byli přijati na výchovu a vzdělání jako výraz internacionální pomoci SWAPO, osvobozeneckému hnutí bojujícímu za nezávislost Namibie. Velké světové dějiny – pád železné opony, konec komunistického režimu v ČSSR a získání nezávislosti Namibie – však vedly k nucené relokaci dětí do Namibie, jejíž jazyk ani kulturu pořádně neznaly. Ze dne na den se ocitly na africkém venkově v neznámých rodinách. Tato kniha rekonstruuje dosud neznámou historii této skupiny „Afročechů“, snaží se porozumět komplexnímu fenoménu formování jejich kolektivní paměti, identity a pojetí domova. Ten jim však neustále uniká a rozbíhá se někde mezi ČSSR, kde prožili své dětství, Českou republikou, kde je jim odepíráno češství, a Namibií, kde nyní většina z nich žije.

Nakladatel: NLN, 2020

string(772) "Syndrom vyhoření vzniká v důsledku chronického stresu a vede k silným psychickým a fyzickým problémům, k nekvalitní výuce, ke špatným vztahům ke kolegům a žákům. Cílem knihy je, aby vyučující získali dobré povědomí o rizicích, které souvisejí s profesní náročností, získali orientaci v pojmech „stres“ a „vyhoření“ a dokázali u sebe vnímat jejich projevy, porozuměli příčinám stresu a vyhoření na individuální, školní a resortní úrovni, nabyli přesvědčení, že je možné vhodnými kroky snížit nebezpečí vzniku vyhoření, vyzkoušeli si sadu konkrétních technik. Kniha využívá výsledků největšího výzkumu vyhoření mezi českými vyučujícími, který byl realizován v letech 2017–2018."

Irena Smetáčková a kol.

Učitelské vyhoření: proč vzniká a jak se proti němu bránit

Syndrom vyhoření vzniká v důsledku chronického stresu a vede k silným psychickým a fyzickým problémům, k nekvalitní výuce, ke špatným vztahům ke kolegům a žákům. Cílem knihy je, aby vyučující získali dobré povědomí o rizicích, které souvisejí s profesní náročností, získali orientaci v pojmech „stres“ a „vyhoření“ a dokázali u sebe vnímat jejich projevy, porozuměli příčinám stresu a vyhoření na individuální, školní a resortní úrovni, nabyli přesvědčení, že je možné vhodnými kroky snížit nebezpečí vzniku vyhoření, vyzkoušeli si sadu konkrétních technik. Kniha využívá výsledků největšího výzkumu vyhoření mezi českými vyučujícími, který byl realizován v letech 2017–2018.

Nakladatel: Portál, 2020

string(981) "Kniha nabízí jedinečný pohled na financování politiky, zejména politických stran a volebních kampaní v ČR, a to od počátku 90. let až po současnost, přičemž mezníkem je novelizace zákonů v roce 2016, jež ukončila některé možnosti netransparentního financování, které politické strany a politická hnutí „v mezích zákona“ do této doby využívaly. Ale i po novelizaci zůstal určitý prostor pro propojení politiky a byznysu prostřednictvím politických financí. Autor situaci s financováním politiky v České republice zasazuje do kontextu teoretických modelů a praktických mezinárodních zkušeností, zejména v Evropě, což umožňuje hlubší pochopení politických souvislostí. Empirická část prezentuje a analyzuje obsáhlá data o financování a hospodaření českých politických stran a hnutí a data z monitoringů volebních kampaních, která v takovémto rozsahu a hloubce analýzy nebyla dosud publikována."

Petr Vymětal

Peníze a politika: financování politických stran a volebních kampaní v České republice

Kniha nabízí jedinečný pohled na financování politiky, zejména politických stran a volebních kampaní v ČR, a to od počátku 90. let až po současnost, přičemž mezníkem je novelizace zákonů v roce 2016, jež ukončila některé možnosti netransparentního financování, které politické strany a politická hnutí „v mezích zákona“ do této doby využívaly. Ale i po novelizaci zůstal určitý prostor pro propojení politiky a byznysu prostřednictvím politických financí. Autor situaci s financováním politiky v České republice zasazuje do kontextu teoretických modelů a praktických mezinárodních zkušeností, zejména v Evropě, což umožňuje hlubší pochopení politických souvislostí. Empirická část prezentuje a analyzuje obsáhlá data o financování a hospodaření českých politických stran a hnutí a data z monitoringů volebních kampaních, která v takovémto rozsahu a hloubce analýzy nebyla dosud publikována.

Nakladatel: Sociologické nakladatelství (SLON), 2020