Nové knihy: září 2020

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – září

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za září 2020

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(510) "Platí stále staré rčení, že každý potřebuje svého nepřítele? Pro Československo po únorovém převratu v roce 1948 určitě. Nepřátelé tvoří nedílnou součást dobových narativů, jsou cíleně konstruováni jako nebezpečí ohrožující budovaný systém a zároveň jako protipól, vůči němuž je nutné se vymezit. Kniha se věnuje teoretickému konceptu nepřítele a jeho čtyřem konkrétním typům, které se v letech 1948–1956 nejčastěji objevovaly v mediálním prostoru."

Denisa Nečasová

Obrazy nepřítele v Československu 1948–1956

Platí stále staré rčení, že každý potřebuje svého nepřítele? Pro Československo po únorovém převratu v roce 1948 určitě. Nepřátelé tvoří nedílnou součást dobových narativů, jsou cíleně konstruováni jako nebezpečí ohrožující budovaný systém a zároveň jako protipól, vůči němuž je nutné se vymezit. Kniha se věnuje teoretickému konceptu nepřítele a jeho čtyřem konkrétním typům, které se v letech 1948–1956 nejčastěji objevovaly v mediálním prostoru.

Nakladatel: NLN, 2020

string(625) "Strukturální změny v mozku, např. po zranění nebo při degenerativním onemocnění, ovlivňují naše chování, ovšem to ví vědci již poměrně dlouho. Ale jak naopak mozkovou strukturu ovlivňují zkušenosti s bolestí, strachem, depresí či dětskými traumaty? Jakým způsobem mají změny vztahů nebo proces psychoterapie či psychosomatické medicíny za následek neuronální restrukturalizaci? A jak může mozek a psychika ovlivnit zdraví našeho těla, zejména funkci srdce a krevního oběhu, funkci obranyschopnosti organismu proti infekcím a malignitám či funkci žláz s vnitřní sekrecí?"

Johann Caspar Rüegg

Mozek, duše a tělo: neurobiologie psychosomatiky a psychoterapie

Strukturální změny v mozku, např. po zranění nebo při degenerativním onemocnění, ovlivňují naše chování, ovšem to ví vědci již poměrně dlouho. Ale jak naopak mozkovou strukturu ovlivňují zkušenosti s bolestí, strachem, depresí či dětskými traumaty? Jakým způsobem mají změny vztahů nebo proces psychoterapie či psychosomatické medicíny za následek neuronální restrukturalizaci? A jak může mozek a psychika ovlivnit zdraví našeho těla, zejména funkci srdce a krevního oběhu, funkci obranyschopnosti organismu proti infekcím a malignitám či funkci žláz s vnitřní sekrecí?

Nakladatel: Portál, 2020

string(952) "First taking shape during the seventeenth century, the European encyclopedia was an alphabetical book of knowledge. For the next three centuries, printed encyclopedias in the European tradition were an element of culture and peoples' lives, initially just among Europe's educated elite but ultimately through much of the literate world. Organized around themes such as genre, economics, illustration, and publishing, The European Encyclopedia is the first comprehensive survey of encyclopedias to be written in English in more than fifty years. Engaging with printed encyclopedias, now largely extinct and the object of nostalgia, as well as the global phenomenon of Wikipedia, Jeff Loveland brings together encyclopedias from multiple languages (notably English, French, and German, amongst others). This book will be of interest to anyone, from academics in the humanities to non-academic readers, with an interest in encyclopedias and their history."

Jeff Loveland

The European encyclopedia: from 1650 to the twenty-first century

First taking shape during the seventeenth century, the European encyclopedia was an alphabetical book of knowledge. For the next three centuries, printed encyclopedias in the European tradition were an element of culture and peoples' lives, initially just among Europe's educated elite but ultimately through much of the literate world. Organized around themes such as genre, economics, illustration, and publishing, The European Encyclopedia is the first comprehensive survey of encyclopedias to be written in English in more than fifty years. Engaging with printed encyclopedias, now largely extinct and the object of nostalgia, as well as the global phenomenon of Wikipedia, Jeff Loveland brings together encyclopedias from multiple languages (notably English, French, and German, amongst others). This book will be of interest to anyone, from academics in the humanities to non-academic readers, with an interest in encyclopedias and their history.

Nakladatel: Cambridge University Press, 2019

string(1038) "The collapse of the Berlin Wall has come to represent the entry of an isolated region onto the global stage. On the contrary, this study argues that communist states had in fact long been shapers of an interconnecting world, with '1989' instead marking a choice by local elites about the form that globalisation should take. Published to coincide with the thirtieth anniversary of the 1989 revolutions, this work draws on material from local archives to international institutions to explore the place of Eastern Europe in the emergence, since the 1970s, of a new world order that combined neoliberal economics and liberal democracy with increasingly bordered civilisational, racial and religious identities. An original and wide-ranging history, it explores the importance of the region's links to the West, East Asia, Africa, and Latin America in this global transformation, reclaiming the era's other visions such as socialist democracy or authoritarian modernisation which had been lost in triumphalist histories of market liberalism."

James Mark, Bogdan C. Iacob, Tobias Rupprecht, Ljubica Spaskovska

1989: a global history of Eastern Europe

The collapse of the Berlin Wall has come to represent the entry of an isolated region onto the global stage. On the contrary, this study argues that communist states had in fact long been shapers of an interconnecting world, with '1989' instead marking a choice by local elites about the form that globalisation should take. Published to coincide with the thirtieth anniversary of the 1989 revolutions, this work draws on material from local archives to international institutions to explore the place of Eastern Europe in the emergence, since the 1970s, of a new world order that combined neoliberal economics and liberal democracy with increasingly bordered civilisational, racial and religious identities. An original and wide-ranging history, it explores the importance of the region's links to the West, East Asia, Africa, and Latin America in this global transformation, reclaiming the era's other visions such as socialist democracy or authoritarian modernisation which had been lost in triumphalist histories of market liberalism.

Nakladatel: Cambridge University Press, 2019

string(342) "Staroměstský mariánský sloup patří k nejkontroverznějším barokním památkám – a to i přesto, že již uplynulo přes sto let od jeho demolice. Cílem této publikace je ukázat široké spektrum představ, reakcí a postojů, které v sobě monument z dílny pražského sochaře J. J. Bendla zahrnul již v době svého vzniku."

Ondřej Jakubec a Pavel Suchánek (ed.)

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze: počátky rekatolizace v Čechách v 17. století

Staroměstský mariánský sloup patří k nejkontroverznějším barokním památkám – a to i přesto, že již uplynulo přes sto let od jeho demolice. Cílem této publikace je ukázat široké spektrum představ, reakcí a postojů, které v sobě monument z dílny pražského sochaře J. J. Bendla zahrnul již v době svého vzniku.

Nakladatel: NLN, 2020

string(953) "O Miladě Horákové již bylo napsáno mnoho. O jejím životě a smrti, o monstrprocesu nesoucím její jméno, o propagandistické kampani, která ho provázela. Nezřídka v souvislosti s ní slýcháme známé slovní spojení „oběť vykonstruovaného politického procesu“, méně často však vysvětlení, co to vlastně znamená. Stala se tedy doktorka Horáková jen obětí účtování komunistů s potenciálními odpůrci a dřívějšími politickými oponenty, nebo skutečně proti komunistickému režimu vyvíjela nějakou činnost? „Nejsem bezradná a zoufalá – nehraji, je to ve mně tak klidné, poněvadž mám klid ve svém svědomí.“ I tato slova zaznívají ve známém posledním dopise, kterým se Milada Horáková loučila se svými blízkými. Při podrobnějším sledování jejích životních postojů pochopíme, že vystihují celé její působení a úsilí, které se tato kniha snaží přiblížit."

Jan Synek

Mám klid ve svém svědomí: Milada Horáková ve střetu s komunistickým režimem

O Miladě Horákové již bylo napsáno mnoho. O jejím životě a smrti, o monstrprocesu nesoucím její jméno, o propagandistické kampani, která ho provázela. Nezřídka v souvislosti s ní slýcháme známé slovní spojení „oběť vykonstruovaného politického procesu“, méně často však vysvětlení, co to vlastně znamená. Stala se tedy doktorka Horáková jen obětí účtování komunistů s potenciálními odpůrci a dřívějšími politickými oponenty, nebo skutečně proti komunistickému režimu vyvíjela nějakou činnost? „Nejsem bezradná a zoufalá – nehraji, je to ve mně tak klidné, poněvadž mám klid ve svém svědomí.“ I tato slova zaznívají ve známém posledním dopise, kterým se Milada Horáková loučila se svými blízkými. Při podrobnějším sledování jejích životních postojů pochopíme, že vystihují celé její působení a úsilí, které se tato kniha snaží přiblížit.

Nakladatel: Ústav pro studium totalitních režimů, 2020

string(527) "Jak bude vypadat svět po koronavirové pandemii? A nežijeme v něm již nějakou dobu? Neučinila pandemie jen zřejmějšími dlouhodobé trendy? Jak by se měly na ekonomickou krizi v době deglobalizace připravit národní státy a jak Evropská unie? Ivan Krastev vyvolal na vrcholu koronavirové krize celosvětový zájem svým článkem o vlivu pandemie na budoucí společenské změny. Nyní navazuje esejí, ve které zkoumá politické a kulturní důsledky Covidu-19 jako laboratorního sociálního experimentu."

Ivan Krastev, Ladislav Nagy

Už je zítra? Aneb jak pandemie mění Evropu

Jak bude vypadat svět po koronavirové pandemii? A nežijeme v něm již nějakou dobu? Neučinila pandemie jen zřejmějšími dlouhodobé trendy? Jak by se měly na ekonomickou krizi v době deglobalizace připravit národní státy a jak Evropská unie? Ivan Krastev vyvolal na vrcholu koronavirové krize celosvětový zájem svým článkem o vlivu pandemie na budoucí společenské změny. Nyní navazuje esejí, ve které zkoumá politické a kulturní důsledky Covidu-19 jako laboratorního sociálního experimentu.

Nakladatel: Karolinum, 2020

string(782) "Proč se básníci a jiní umělci tak často vyjadřují o vědě s pohrdáním? Proč bývá tak často vědecká literatura nudnější než telefonní seznam? Opravdu Newton svým slavným experimentem se skleněným hranolem a lomem světla zbavil duhu poetického kouzla? Biolog Richard Dawkins si podobné otázky ohledně smyslu, krásy a záhad našeho světa a lidské povahy kladl řadu let a své odpovědi na ně shrnul v hluboce humanistické knize Rozplétání duhy. Věčný skeptik provádí čtenáře světem přírodních věd i kultury s přesvědčením, že „v nejlepší vědě by mělo zbýt místo i pro poezii“ a „záhady neztrácejí své kouzlo tím, že je vyřešíme, ale často se ukáže, že řešení je krásnější než záhada sama“."

Richard Dawkins

Rozplétání duhy: věda, bludy a touha po zázraku

Proč se básníci a jiní umělci tak často vyjadřují o vědě s pohrdáním? Proč bývá tak často vědecká literatura nudnější než telefonní seznam? Opravdu Newton svým slavným experimentem se skleněným hranolem a lomem světla zbavil duhu poetického kouzla? Biolog Richard Dawkins si podobné otázky ohledně smyslu, krásy a záhad našeho světa a lidské povahy kladl řadu let a své odpovědi na ně shrnul v hluboce humanistické knize Rozplétání duhy. Věčný skeptik provádí čtenáře světem přírodních věd i kultury s přesvědčením, že „v nejlepší vědě by mělo zbýt místo i pro poezii“ a „záhady neztrácejí své kouzlo tím, že je vyřešíme, ale často se ukáže, že řešení je krásnější než záhada sama“.

Nakladatel: Academia, 2020

string(427) "This book focuses on how to formulate a mental health response with respect to the unique elements of pandemic outbreaks. Unlike other disaster psychiatry books that isolate aspects of an emergency, this book unifies the clinical aspects of disaster and psychosomatic psychiatry with infectious disease responses at the various levels, making it an excellent resource for tackling each stage of a crisis quickly and thoroughly."

Damir Huremović

Psychiatry of pandemics: a mental health response to infection outbreak

This book focuses on how to formulate a mental health response with respect to the unique elements of pandemic outbreaks. Unlike other disaster psychiatry books that isolate aspects of an emergency, this book unifies the clinical aspects of disaster and psychosomatic psychiatry with infectious disease responses at the various levels, making it an excellent resource for tackling each stage of a crisis quickly and thoroughly.

Nakladatel: Springer, 2019

string(785) "Kniha je věnována osobnosti a dílu britského spisovatele J. R. R. Tolkiena. Autor vychází z nástinu jeho pohnuté životní pouti a seznamuje čtenáře s klíčovými vlivy a okolnostmi, které Tolkienovo dílo utvářely. Všímá si Tolkienových názorů na povahu jazyka a mýtu, zabývá se otázkou, do jaké míry byl Tolkien ovlivněn katolickou vírou a tradicí a pozorně sleduje jednotlivé vrstvy „teologie Středozemě“. Dospívá tak k hlavnímu tématu knihy, kterým je Tolkienovo osobité pojetí tvořivé fantazie. Podstatným rozměrem Tolkienovy tvůrčí metody je totiž pojetí fantazie jako nástroje vnímání. Tedy jako čidla, které ohledává skryté roviny skutečnosti a dokáže proniknout až k duchovním základům viditelného světa."

Pavel Hošek

Sloužím Tajnému ohni: duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena

Kniha je věnována osobnosti a dílu britského spisovatele J. R. R. Tolkiena. Autor vychází z nástinu jeho pohnuté životní pouti a seznamuje čtenáře s klíčovými vlivy a okolnostmi, které Tolkienovo dílo utvářely. Všímá si Tolkienových názorů na povahu jazyka a mýtu, zabývá se otázkou, do jaké míry byl Tolkien ovlivněn katolickou vírou a tradicí a pozorně sleduje jednotlivé vrstvy „teologie Středozemě“. Dospívá tak k hlavnímu tématu knihy, kterým je Tolkienovo osobité pojetí tvořivé fantazie. Podstatným rozměrem Tolkienovy tvůrčí metody je totiž pojetí fantazie jako nástroje vnímání. Tedy jako čidla, které ohledává skryté roviny skutečnosti a dokáže proniknout až k duchovním základům viditelného světa.

Nakladatel: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2020