Nové knihy – březen 2020

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – březen 2020

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za březen 2020

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(498) "Umělá inteligence budí vášně – jedni ji vynášejí do nebes, jiní v ní vidí zkázu lidstva. Není už načase, abychom zjistili, jak je to doopravdy? Matematické algoritmy dnes zasahují skoro do všech oblastí lidské činnosti, aniž bychom si to uvědomovali. Ať už jde o zdraví, dopravu, justici, hudbu, obchod či reklamu, matematička Hannah Fryová vám na jasných a zábavných příkladech ukáže skutečné možnosti a omezení algoritmů, jež řídí i vaše životy."

Hannah Fryová

Hello world: jak zůstat člověkem ve světě algoritmů

Umělá inteligence budí vášně – jedni ji vynášejí do nebes, jiní v ní vidí zkázu lidstva. Není už načase, abychom zjistili, jak je to doopravdy? Matematické algoritmy dnes zasahují skoro do všech oblastí lidské činnosti, aniž bychom si to uvědomovali. Ať už jde o zdraví, dopravu, justici, hudbu, obchod či reklamu, matematička Hannah Fryová vám na jasných a zábavných příkladech ukáže skutečné možnosti a omezení algoritmů, jež řídí i vaše životy.

Nakladatel: Vyšehrad, 2020

string(850) "Jak bude vypadat jaderné právo budoucnosti? Tato kniha se věnuje odpovědi na tuto otázku z perspektivy budoucího vývoje jaderných technologií v horizontu následujících desetiletí. Centrem pozornosti jsou otázky budoucí právní úpravy ve vazbě na problematiku nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem, kterou se musí zabývat každý stát, jenž na svém území v minulosti provozoval, nebo v současnosti provozuje, jaderná zařízení. Pozornost je věnována nejenom právním aspektům ukládání těchto odpadů do úložišť v hlubinných geologických formacích, ale také perspektivám právní úpravy přepracování vyhořelého jaderného paliva. Autor se problematice věnuje jak z hlediska dalšího vývoje instrumentů mezinárodního práva, tak i našeho vnitrostátního práva."

Jakub Handrlica

Jaderné právo a právní futurismus: jaderné technologie budoucnosti a jejich právní úprava

Jak bude vypadat jaderné právo budoucnosti? Tato kniha se věnuje odpovědi na tuto otázku z perspektivy budoucího vývoje jaderných technologií v horizontu následujících desetiletí. Centrem pozornosti jsou otázky budoucí právní úpravy ve vazbě na problematiku nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem, kterou se musí zabývat každý stát, jenž na svém území v minulosti provozoval, nebo v současnosti provozuje, jaderná zařízení. Pozornost je věnována nejenom právním aspektům ukládání těchto odpadů do úložišť v hlubinných geologických formacích, ale také perspektivám právní úpravy přepracování vyhořelého jaderného paliva. Autor se problematice věnuje jak z hlediska dalšího vývoje instrumentů mezinárodního práva, tak i našeho vnitrostátního práva.

Nakladatel: Auditorium, 2019

string(1021) "Kniha proslulého teoretika architektury představuje souborný pokus vylíčit základní proměny západního stavitelského umění. Nejde však o běžné akademické dějiny – autor na základě svého pojetí architektury jakožto prostředku vyjádření v této knize rozvinul zcela nový způsob, jak pohlížet na architekturu Západu. Vykládá všechny hlavní epochy západního umění od starověkého Egypta do dnešních dnů a sleduje nejvýznamnější stavební díla v kontextu sídel a měst, do nichž se integrovala. Největší část textu se vztahuje k popisu a interpretaci budov, a čtenář tak krok za krokem prochází jednotlivá dějinná období a na vybraných stavbách vidí, jaké významy se v nich zhmotňují. Význam v architektuře Západu tak přináší vzácný vhled do lidských hodnot a světonázorů, jež se projevují v různorodých architektonických stylech. Kniha představuje jedinečný příspěvek jak k dějinám umění, tak k existenciálnímu myšlení."

Christian Norberg-Schulz

Význam v architektuře Západu

Kniha proslulého teoretika architektury představuje souborný pokus vylíčit základní proměny západního stavitelského umění. Nejde však o běžné akademické dějiny – autor na základě svého pojetí architektury jakožto prostředku vyjádření v této knize rozvinul zcela nový způsob, jak pohlížet na architekturu Západu. Vykládá všechny hlavní epochy západního umění od starověkého Egypta do dnešních dnů a sleduje nejvýznamnější stavební díla v kontextu sídel a měst, do nichž se integrovala. Největší část textu se vztahuje k popisu a interpretaci budov, a čtenář tak krok za krokem prochází jednotlivá dějinná období a na vybraných stavbách vidí, jaké významy se v nich zhmotňují. Význam v architektuře Západu tak přináší vzácný vhled do lidských hodnot a světonázorů, jež se projevují v různorodých architektonických stylech. Kniha představuje jedinečný příspěvek jak k dějinám umění, tak k existenciálnímu myšlení.

Nakladatel: Dokořán, 2019

string(888) "Spolu s rozšiřováním digitálních technologií se v posledních třiceti letech proměnil způsob, jakým konzumujeme média, včetně toho nejstaršího: textu. Dnes se čtení přelévá z platformy na platformu, mezi internetovým prohlížečem a e-knihou, odehrává se především na obrazovkách a stimuluje mozek úplně jiným způsobem než soustředěná četba papírových knih nebo novin. Řada odborníků i laiků se obává důsledků, jaké budou nová média mít na naše intelektuální a kognitivní schopnosti. Neuroložka a odbornice na proces čtení Maryanne Wolfová v knize Čtenáři, vrať se shrnuje dosavadní vědecké poznání o vlivu digitálních médií na proces čtení a lidský mozek. Nová média nechápe jako ohrožení, nýbrž jako výzvu: už tu s námi jsou, takže se s nimi musíme naučit zacházet tak, aby nám dobře sloužila."

Maryanne Wolfová

Čtenáři, vrať se: mozek a čtení v digitálním světě

Spolu s rozšiřováním digitálních technologií se v posledních třiceti letech proměnil způsob, jakým konzumujeme média, včetně toho nejstaršího: textu. Dnes se čtení přelévá z platformy na platformu, mezi internetovým prohlížečem a e-knihou, odehrává se především na obrazovkách a stimuluje mozek úplně jiným způsobem než soustředěná četba papírových knih nebo novin. Řada odborníků i laiků se obává důsledků, jaké budou nová média mít na naše intelektuální a kognitivní schopnosti. Neuroložka a odbornice na proces čtení Maryanne Wolfová v knize Čtenáři, vrať se shrnuje dosavadní vědecké poznání o vlivu digitálních médií na proces čtení a lidský mozek. Nová média nechápe jako ohrožení, nýbrž jako výzvu: už tu s námi jsou, takže se s nimi musíme naučit zacházet tak, aby nám dobře sloužila.

Nakladatel: Host, 2020

string(969) "Terorismus se na počátku 21. století stává prvořadou všudypřítomnou bezpečnostní hrozbou. Hrozba terorismu přichází postupně na základě historických souvislostí a událostí, které vyvrcholí útokem na Spojené státy americké 11. září 2001, kdy terorismus začíná být vnímán jako hrozba globálního charakteru. Publikace mapuje vývoj moderního terorismu od konce 19. století do současnosti, od první anarchické vlny přes národní a mezinárodní terorismus až k aktuálnímu globálnímu terorismu. Soustředí se na důvody vzniku globálního džihádu a radikálního uskupení al-Káida. Pozornost je věnována vývoji radikální entity al-Káida a rozdílům ve složení hnutí před a po 11. září 2001. Vývoj spolupráce s Talibanem a dalšími radikálními skupinami i regionální rozlišení jednotlivých frakcí, které se napojením na al-Káidu zaštiťují, je nedílnou součástí předkládaného textu."

Radana Makariusová

Globální terorismus a radikální hnutí

Terorismus se na počátku 21. století stává prvořadou všudypřítomnou bezpečnostní hrozbou. Hrozba terorismu přichází postupně na základě historických souvislostí a událostí, které vyvrcholí útokem na Spojené státy americké 11. září 2001, kdy terorismus začíná být vnímán jako hrozba globálního charakteru. Publikace mapuje vývoj moderního terorismu od konce 19. století do současnosti, od první anarchické vlny přes národní a mezinárodní terorismus až k aktuálnímu globálnímu terorismu. Soustředí se na důvody vzniku globálního džihádu a radikálního uskupení al-Káida. Pozornost je věnována vývoji radikální entity al-Káida a rozdílům ve složení hnutí před a po 11. září 2001. Vývoj spolupráce s Talibanem a dalšími radikálními skupinami i regionální rozlišení jednotlivých frakcí, které se napojením na al-Káidu zaštiťují, je nedílnou součástí předkládaného textu.

Nakladatel: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2019

string(690) "Motol, Stodůlky, Vokovice nebo Ruzyně. To jsou čtvrti, které dnes vnímáme jako přirozenou a samozřejmou součást Prahy. Tam, kde dnes stojí nemocnice, letiště nebo sídliště, byly ale dříve vesnice, hospodářské dvory, návsi, sady a kostely. Nevládl tu městský ruch, ale poklidný vesnický život, jehož průběh určoval cyklus hospodářských prací. Od 20. let minulého století se však zástavba vesnic v blízkosti Prahy rozšiřovala, asfaltovaly se tu silnice, zaváděly se sem tramvajové tratě, až je nakonec hlavní město pohltilo. Co se z minulosti pražských vesnic ztratilo a jak se proměnily, připomíná další kniha z edice Zmizelá Praha."

Martin Čerňanský, Jana Viktorínová, Lubomír Procházka

Zmizelá Praha – Vesnice, usedlosti a dvory: Levý břeh Vltavy

Motol, Stodůlky, Vokovice nebo Ruzyně. To jsou čtvrti, které dnes vnímáme jako přirozenou a samozřejmou součást Prahy. Tam, kde dnes stojí nemocnice, letiště nebo sídliště, byly ale dříve vesnice, hospodářské dvory, návsi, sady a kostely. Nevládl tu městský ruch, ale poklidný vesnický život, jehož průběh určoval cyklus hospodářských prací. Od 20. let minulého století se však zástavba vesnic v blízkosti Prahy rozšiřovala, asfaltovaly se tu silnice, zaváděly se sem tramvajové tratě, až je nakonec hlavní město pohltilo. Co se z minulosti pražských vesnic ztratilo a jak se proměnily, připomíná další kniha z edice Zmizelá Praha.

Nakladatel: Paseka, 2019

string(1003) "Škvíry existence polské filosofky, estetičky a esejistky, Jolanty Brach-Czainy jednoznačně patří k nejvýznamnějším filosofickým či šíře humanitním polským spisům nejméně za poslední půlstoletí. Kniha je ceněná nejen pro svoji myšlenkovou sílu a originalitu, ale také za formální svěžest ignorující tradiční rekvizity filosofické práce, díky níž zasáhla množství čtenářů. Jolanta Brach-Czaina odmítá evropský filosofický zřetel založený na zkoumání počátků a podstat a místo toho se snaží svět a úlohu člověka vnímat skrze „škvíry existence“ ve sféře každodennosti, kterou “tradiční” filosofie zpravidla vidí jako nepodstatný případek. Analýza všedních činností jako vaření, úklid či nekonečné těkání a běžných předmětů jako višeň, pirohové těsto, maso atd. vynesla autorce nezastupitelné místo v soudobém feminismu, ale i ve filosofii obecně a v neposlední řadě v literární vědě."

Jolanta Brach-Czaina

Škvíry existence

Škvíry existence polské filosofky, estetičky a esejistky, Jolanty Brach-Czainy jednoznačně patří k nejvýznamnějším filosofickým či šíře humanitním polským spisům nejméně za poslední půlstoletí. Kniha je ceněná nejen pro svoji myšlenkovou sílu a originalitu, ale také za formální svěžest ignorující tradiční rekvizity filosofické práce, díky níž zasáhla množství čtenářů. Jolanta Brach-Czaina odmítá evropský filosofický zřetel založený na zkoumání počátků a podstat a místo toho se snaží svět a úlohu člověka vnímat skrze „škvíry existence“ ve sféře každodennosti, kterou “tradiční” filosofie zpravidla vidí jako nepodstatný případek. Analýza všedních činností jako vaření, úklid či nekonečné těkání a běžných předmětů jako višeň, pirohové těsto, maso atd. vynesla autorce nezastupitelné místo v soudobém feminismu, ale i ve filosofii obecně a v neposlední řadě v literární vědě.

Nakladatel: Malvern, 2019

string(392) "Proč se některé národy vyrovnávají s rozvratem lépe než jiné? Můžeme spletité národní krize pochopit díky paralelám s krizovou terapií jednotlivce? A leží právě tady klíč k úspěšnému řešení palčivých problémů dnešního světa? Polyhistor Jared Diamond vám ukáže, že ano. Na příbězích z moderní historie pochopíte i mnohé z toho, co se děje dnes."

Jared Diamond

Rozvrat: jak se národy vyrovnávají s krizemi

Proč se některé národy vyrovnávají s rozvratem lépe než jiné? Můžeme spletité národní krize pochopit díky paralelám s krizovou terapií jednotlivce? A leží právě tady klíč k úspěšnému řešení palčivých problémů dnešního světa? Polyhistor Jared Diamond vám ukáže, že ano. Na příbězích z moderní historie pochopíte i mnohé z toho, co se děje dnes.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2020

string(463) "Paměti světoznámého rakouského autora Stefana Zweiga (1881–1942) se datují od konce první světové války. Jsou jednou z jeho nejlepších a nejdůležitějších knih, ale i jedním z pramenů pro pochopení novodobé evropské kultury. V knize jsou zachyceny formou očitého svědectví všechny nejdůležitější události novodobé evropské historie, atmosféra jejích měst a setkání s desítkami nejvýznamnějších evropských osobností."

Stefan Zweig

Svět včerejška: vzpomínky jednoho Evropana

Paměti světoznámého rakouského autora Stefana Zweiga (1881–1942) se datují od konce první světové války. Jsou jednou z jeho nejlepších a nejdůležitějších knih, ale i jedním z pramenů pro pochopení novodobé evropské kultury. V knize jsou zachyceny formou očitého svědectví všechny nejdůležitější události novodobé evropské historie, atmosféra jejích měst a setkání s desítkami nejvýznamnějších evropských osobností.

Nakladatel: Malvern, 2019

string(796) "Překotný vývoj v oblasti umělé inteligence přinese dramatické změny dříve, než mnozí odborníci předpokládali. Motorem vývoje už nejsou ani tak samotné inovace, jako spíše velikost trhu generující obrovské objemy dat, s nimiž technologické firmy pracují. Směr proto začínají udávat dvě velmoci – Čína se svými strategiemi pobídek a vládních programů a Spojené státy, které stále ještě platí za lídra v oblasti technologií. Autor ve své knize na obě velmoci apeluje, aby s rostoucí technologickou mocí převzaly i odpovědnost za změny, kterými lidstvo v nejbližší budoucnosti bude procházet. Předvídá, že největší výzvou budoucnosti nebude převzetí lidské práce umělou inteligencí, ale otázka, co znamená být člověkem."

Kai-Fu Lee

Supervelmoci umělé inteligence: Čína, Silicon Valley a svět v éře AI

Překotný vývoj v oblasti umělé inteligence přinese dramatické změny dříve, než mnozí odborníci předpokládali. Motorem vývoje už nejsou ani tak samotné inovace, jako spíše velikost trhu generující obrovské objemy dat, s nimiž technologické firmy pracují. Směr proto začínají udávat dvě velmoci – Čína se svými strategiemi pobídek a vládních programů a Spojené státy, které stále ještě platí za lídra v oblasti technologií. Autor ve své knize na obě velmoci apeluje, aby s rostoucí technologickou mocí převzaly i odpovědnost za změny, kterými lidstvo v nejbližší budoucnosti bude procházet. Předvídá, že největší výzvou budoucnosti nebude převzetí lidské práce umělou inteligencí, ale otázka, co znamená být člověkem.

Nakladatel: Argo, 2020