Knižní tipy: Božena Němcová 200 let

„Na rozbroje v naší literatuře dívám se nemile; i já jsem za kritiku, ale za spravedlivou. Nechť rozebírá kritik dílo nožem anatomickým, ale okem znalým, myslí nepředpojatou, ať neodhodí celé krásné tělo pro některou na něm mrvu, a pod štítem kritiky nechť se nekryje zášť a nenávist osobní. Bohužel že u nás často tak bývá.“

(TILLE, Václav. Myšlenky Boženy Němcové. Praha: J. Laichter, 1920, s. 142.)

K připomenutí dvoustého výročí narození spisovatelky Boženy Němcové jsme připravili výběr publikací z našeho fondu složený z knižního vydání jejích dopisů, jejího díla, ale rovněž knih napsaných o ní a její Babičce.

Naše knižní tipy najdete jako obvykle u východu ze studovny, takže si ten Vámi vyvolený můžete při své návštěvě knihovny po jeho vypůjčení na samoobslužném kiosku nebo u výpůjčního pultu ihned odnést domů.

string(708) "Božena Němcová udržovala čilý korespondenční styk s elitou národní společnosti, s výkvětem ženského světa a hnutí, s výraznými literárními tvůrčími osobnostmi, s lidmi z nejrůznějších maloměstských a venkovských vrstev, s nimiž se seznámila při častých změnách pobytů, dále se svým mužem v časech častých odloučení, s dětmi a ostatní rodinou. Její osobní kouzlo poutalo řadu výrazných individualit a vyvolávalo u nich ohlas daleko přesahující běžnou dobovou korespondenční konverzaci. Tento svazek je prvním dílem čtyřsvazkového souboru, který zahrne celý dochovaný korespondenční materiál Boženou Němcovou psaný nebo jí přijatý."

Božena Němcová

Korespondence I, 1844–1852

Božena Němcová udržovala čilý korespondenční styk s elitou národní společnosti, s výkvětem ženského světa a hnutí, s výraznými literárními tvůrčími osobnostmi, s lidmi z nejrůznějších maloměstských a venkovských vrstev, s nimiž se seznámila při častých změnách pobytů, dále se svým mužem v časech častých odloučení, s dětmi a ostatní rodinou. Její osobní kouzlo poutalo řadu výrazných individualit a vyvolávalo u nich ohlas daleko přesahující běžnou dobovou korespondenční konverzaci. Tento svazek je prvním dílem čtyřsvazkového souboru, který zahrne celý dochovaný korespondenční materiál Boženou Němcovou psaný nebo jí přijatý.

Nakladatel: Lidové noviny, 2003

string(581) "Druhý svazek korespondence Boženy Němcové obsahuje dopisy z let 1853 až 1856, ze spisovatelčiny nejproduktivnější doby. V té době vydala Babičku, Pohorskou vesnici, Divou Báru, Čtyry doby, V zámku a v podzámčí. Stupňovala se politická perzekuce vůči ní, jejím literárním přátelům i manželovi. Z třetí cesty na Slovensko spěchá Němcová do Prahy k umírajícímu synovi, zatímco Josef Němec musí zůstat v Uhrách; již jako autorka Babičky podniká čtvrtou cestu na Slovensko, je však obviněna ze šíření protirakouského panslavismu..."

Božena Němcová

Korespondence II, 1853–1856

Druhý svazek korespondence Boženy Němcové obsahuje dopisy z let 1853 až 1856, ze spisovatelčiny nejproduktivnější doby. V té době vydala Babičku, Pohorskou vesnici, Divou Báru, Čtyry doby, V zámku a v podzámčí. Stupňovala se politická perzekuce vůči ní, jejím literárním přátelům i manželovi. Z třetí cesty na Slovensko spěchá Němcová do Prahy k umírajícímu synovi, zatímco Josef Němec musí zůstat v Uhrách; již jako autorka Babičky podniká čtvrtou cestu na Slovensko, je však obviněna ze šíření protirakouského panslavismu...

Nakladatel: Lidové noviny, 2004

string(498) "Třetí svazek souboru Korespondence Boženy Němcové představuje především dopisy mezi ní a z domova se vzdalujícími dětmi, dále korespondence s Josefem Němcem, sestrou Adélou a s Václavem Čeňkem Bendlem. Psaní druhému sloužívá nyní nejednou pisatelce k tomu, aby se vyznala sama v sobě, aby se zpovídala a hájila. Jinak dramatické jsou spisovatelčiny věcné urgence honorářů a kradmé prosby ustarané ženy o neprodlenou výpomoc, naléhající na odpověď činem."

Božena Němcová

Korespondence III, 1857–1858

Třetí svazek souboru Korespondence Boženy Němcové představuje především dopisy mezi ní a z domova se vzdalujícími dětmi, dále korespondence s Josefem Němcem, sestrou Adélou a s Václavem Čeňkem Bendlem. Psaní druhému sloužívá nyní nejednou pisatelce k tomu, aby se vyznala sama v sobě, aby se zpovídala a hájila. Jinak dramatické jsou spisovatelčiny věcné urgence honorářů a kradmé prosby ustarané ženy o neprodlenou výpomoc, naléhající na odpověď činem.

Nakladatel: Lidové noviny, 2006

string(469) "Čtvrtým svazkem, který zahrne léta 1859–1862, uzavíráme vydání korespondence Boženy Němcové. Tímto souborem, který obsahuje všechnu v současnosti badatelsky dostupnou vlastní i přijatou korespondenci Boženy Němcové v chronologickém uspořádání jednotlivých dopisů bez ohledu na adresáty, vzniklo rozsáhlé historické pramenné dílo pro příslušné období, daleko přesahující okruh života Boženy Němcové i literární historie."

Božena Němcová

Korespondence IV, 1859–1862

Čtvrtým svazkem, který zahrne léta 1859–1862, uzavíráme vydání korespondence Boženy Němcové. Tímto souborem, který obsahuje všechnu v současnosti badatelsky dostupnou vlastní i přijatou korespondenci Boženy Němcové v chronologickém uspořádání jednotlivých dopisů bez ohledu na adresáty, vzniklo rozsáhlé historické pramenné dílo pro příslušné období, daleko přesahující okruh života Boženy Němcové i literární historie.

Nakladatel: Lidové noviny, 2007

string(372) "Opět můžeme číst srdce i duši drásající dopisy, tentokrát jsou však podrobeny analýze jazykové, zasazené do doby, ve které je autorka psala a jakým jazykem je psala (německy, slovensky). Dopis, velmi intimní písemná komunikace, bude v odkazu této spisovatelky hrát vždy významnou roli, resp. je podstatnou součástí jejího celoživotního díla."

Jaroslava Janáčková

Řeč dopisů, řeč v dopisech Boženy Němcové

Opět můžeme číst srdce i duši drásající dopisy, tentokrát jsou však podrobeny analýze jazykové, zasazené do doby, ve které je autorka psala a jakým jazykem je psala (německy, slovensky). Dopis, velmi intimní písemná komunikace, bude v odkazu této spisovatelky hrát vždy významnou roli, resp. je podstatnou součástí jejího celoživotního díla.

Nakladatel: ISV, 2001

string(450) "Autor s vědeckou pečlivostí vyvrací módní teorii o šlechtickém původu Boženy Němcové. Podrobný geografický průzkum Starého bělidla je základem řady kapitol, jež řeší otázky spisovatelčina rodového původu a dokazují průkaznou pečlivě prostudovanou dokumentací, že romantizující koncepce některých mladších badatelů (Sobková, Ivanov) musí ustoupit korektnímu studiu matrik a hodnocení spolehlivých svědků."

Josef Polák

Dětství a mládí Boženy Němcové

Autor s vědeckou pečlivostí vyvrací módní teorii o šlechtickém původu Boženy Němcové. Podrobný geografický průzkum Starého bělidla je základem řady kapitol, jež řeší otázky spisovatelčina rodového původu a dokazují průkaznou pečlivě prostudovanou dokumentací, že romantizující koncepce některých mladších badatelů (Sobková, Ivanov) musí ustoupit korektnímu studiu matrik a hodnocení spolehlivých svědků.

Nakladatel: Regulus, 1996

string(686) "O málokteré osobnosti české kultury bylo napsáno tolik monografií, studií a článků jako o "naší paní" Boženě Němcové. Přesto její narození a původ zůstávají opředeny pavučinou pochybností a dohadů. Narodila se opravdu 4. února 1820? Byli manželé Panklovi jejími pokrevními rodiči? Autorce se podařilo najít pravděpodobný klíč k jejímu tajemnému narození. V druhé části knihy mapuje úseky trpké životní pouti nejmilovanější české spisovatelky, jak se zrcadlí na jejích dochovaných portrétech. Z drobné mozaiky pozapomenutých nebo dosud přehlížených faktů doplňuje vnější i vnitřní portrét této neobyčejné ženy."

Helena Sobková

Tajemství Barunky Panklové. - Portrét Boženy Němcové

O málokteré osobnosti české kultury bylo napsáno tolik monografií, studií a článků jako o "naší paní" Boženě Němcové. Přesto její narození a původ zůstávají opředeny pavučinou pochybností a dohadů. Narodila se opravdu 4. února 1820? Byli manželé Panklovi jejími pokrevními rodiči? Autorce se podařilo najít pravděpodobný klíč k jejímu tajemnému narození. V druhé části knihy mapuje úseky trpké životní pouti nejmilovanější české spisovatelky, jak se zrcadlí na jejích dochovaných portrétech. Z drobné mozaiky pozapomenutých nebo dosud přehlížených faktů doplňuje vnější i vnitřní portrét této neobyčejné ženy.

Nakladatel: Paseka, 2008

string(453) "Známý publicista a spisovatel zaměřený na českou literaturu a její postavy v této knize volí jinou, poněkud nezvyklou cestu, jak čtenáře seznámit s osobností Boženy Němcové. Jeho cílem nebylo podrobně popisovat její život a její díla, ale vyprovokovat čtenáře k vytvoření vlastního názoru. Tento pokus o aktivní spolupráci by pak, jak sám říká, měl vyústit v to, že čtenář této fascinující ženě porozumí."

Miroslav Ivanov

Zahrada života paní Betty

Známý publicista a spisovatel zaměřený na českou literaturu a její postavy v této knize volí jinou, poněkud nezvyklou cestu, jak čtenáře seznámit s osobností Boženy Němcové. Jeho cílem nebylo podrobně popisovat její život a její díla, ale vyprovokovat čtenáře k vytvoření vlastního názoru. Tento pokus o aktivní spolupráci by pak, jak sám říká, měl vyústit v to, že čtenář této fascinující ženě porozumí.

Nakladatel: Panorama, 1992

string(353) "Nejznámější próza Boženy Němcové vyšla poprvé v roce 1855 a dosud byla publikována ve více než třech stovkách českých vydání a v mnoha zahraničních překladech. V díle se promítá autorčina cituplná vzpomínka na dětství, z níž stvořila literární typ příkladného člověka, harmonicky spjatého s koloběhem přírody."

Božena Němcová

Babička: obrazy venkovského života

Nejznámější próza Boženy Němcové vyšla poprvé v roce 1855 a dosud byla publikována ve více než třech stovkách českých vydání a v mnoha zahraničních překladech. V díle se promítá autorčina cituplná vzpomínka na dětství, z níž stvořila literární typ příkladného člověka, harmonicky spjatého s koloběhem přírody.

Nakladatel: Svoboda, 1987

string(248) "Studie se zabývá převážně genealogií a osudy rodiny Magdaleny Novotné, hlavní hrdinky Babičky, která je uměleckým zpracováním reálných životních osudů reálně existovavších lidí, kteří nadto byli básnířčinými předky."

Václav Černý

Knížka o babičce

Studie se zabývá převážně genealogií a osudy rodiny Magdaleny Novotné, hlavní hrdinky Babičky, která je uměleckým zpracováním reálných životních osudů reálně existovavších lidí, kteří nadto byli básnířčinými předky.

Nakladatel: Lidová demokracie, 1963

string(450) "Knížka se v samostatných kapitolkách věnuje všem aktérům Babičky, i epizodním, a to tak, že je nejprve připomenuta charakteristická pasáž v Babičce a poté následuje vysvětlující text, líčící život reálných prototypů těchto aktérů. Jednotlivé kapitoly jsou provázeny reprodukcemi ilustrací či dokumentů, případně fotografiemi, některé z těchto obrazových materiálů jsou tiskem zveřejněny vůbec poprvé."

Jaroslav Šůla

Sen o ratibořickém dětství: osudy předobrazů postav z Babičky Boženy Němcové

Knížka se v samostatných kapitolkách věnuje všem aktérům Babičky, i epizodním, a to tak, že je nejprve připomenuta charakteristická pasáž v Babičce a poté následuje vysvětlující text, líčící život reálných prototypů těchto aktérů. Jednotlivé kapitoly jsou provázeny reprodukcemi ilustrací či dokumentů, případně fotografiemi, některé z těchto obrazových materiálů jsou tiskem zveřejněny vůbec poprvé.

Nakladatel: Bor, 2009

string(575) "Esej vzniklý a vydaný v roce 1940, v roce 120. výročí narození B. Němcové, představuje vrcholné dílo české marxistické kritiky své doby. Autor, který chápe vývoj literatury v úzké návaznosti na společenský zápas, představuje zde Němcovou jako člověka i umělce, jehož život i tvorba byly nepřetržitým zápasem s předsudky, s konvencí a přetvářkou, zápasem o existenční minimum. Její tvorbu interpretuje jako kvalitativní zlom ve vývoji moderní české beletrie, a to ve sféře myšlenkové, významové, stylistické i jazykové."

Julius Fučík

Božena Němcová bojující

Esej vzniklý a vydaný v roce 1940, v roce 120. výročí narození B. Němcové, představuje vrcholné dílo české marxistické kritiky své doby. Autor, který chápe vývoj literatury v úzké návaznosti na společenský zápas, představuje zde Němcovou jako člověka i umělce, jehož život i tvorba byly nepřetržitým zápasem s předsudky, s konvencí a přetvářkou, zápasem o existenční minimum. Její tvorbu interpretuje jako kvalitativní zlom ve vývoji moderní české beletrie, a to ve sféře myšlenkové, významové, stylistické i jazykové.

Nakladatel: Československý spisovatel, 1961

string(348) "Cyklus pohádek našich dvou klasických spisovatelů a sběratelů, Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena, doplněný kresbami Alšovými, přináší pohádky: Pták Ohnivák a liška Ryška, O zlatém kolovrátku, Šternberk, O Popelce, Kmotr Matěj, O bačovi a šarkánu, Princ Bajaja, O Slunečníku, Měsíčníku, Větrníku a Rozkoš."

Božena Němcová, Karel Jaromír Erben

Pohádky: s obrázky Mikoláše Alše

Cyklus pohádek našich dvou klasických spisovatelů a sběratelů, Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena, doplněný kresbami Alšovými, přináší pohádky: Pták Ohnivák a liška Ryška, O zlatém kolovrátku, Šternberk, O Popelce, Kmotr Matěj, O bačovi a šarkánu, Princ Bajaja, O Slunečníku, Měsíčníku, Větrníku a Rozkoš.

Nakladatel: Státní nakladatelství dětské knihy, 1955