Navštivte knihovnu netradičně – na Veletrhu vědy v Letňanech nebo během Pražské muzejní noci

Začátek června s sebou přináší hned dvě možnosti, jak se s Knihovnou AV ČR seznámit v netradičních časech a na netradičních místech.

Srdečně všechny zveme do naší renesanční tiskařské dílny na Veletrhu vědy (výstaviště Letňany, čtvrtek 6. až sobota 8. června) a do naší studovny, která bude otevřena během celé Pražské muzejní noci (Národní 3, Praha 1, sobota 8. června).

Na co se můžete těšit?

 


Veletrh vědy – 6. až 8. června 2019, vždy od 10 do 18 hod.

Výstaviště PVA EXPO PRAHA (Beranových 667, Praha 9-Letňany)

 

Renesanční tiskařská dílna

Revoluční vynález knihtisku v 15. století, který je připisován Gutenbergovi, navždy změnil knižní kulturu. Kněz v klášteře mohl opisovat knihy celý život, a přesto by se počtem publikací nevyrovnal šikovnému tiskaři, kterému na výrobu stovky výtisků stačily týdny či měsíce.

Náš stánek se na tři dny promění v tiskařskou dílnu, kde se dozvíte o tajuplném „černém“ umění. Vyzkoušíte si tisk pomocí pohyblivých písmen a tiskařského lisu, naučíme vás jednoduchou knižní vazbu a základní principy středověkého zdobení knih. Všechny své výtvory si budete moci odnést domů.

Jako hlavní motiv jsme zvolili Mattioliho „Herbář neboli bylinář“ ze 16. století, který vyniká stovkami dřevorytinových botanických ilustrací s podrobným popisem. Až do 18. století ho lékaři i hospodyňky denně používali pro léčení neduhů nebo během vaření.

Na místě si budete moci prolistovat digitální i tištěnou kopii Herbáře.

 

Více informací »

 


Pražská muzejní noc – sobota 8. června 2019 od 19 do 01 hod.

Národní 3, Praha 1

Koncert vážné hudby

Akusticky zajímavý prostor historické dvorany se dvakrát za večer rozezní koncertem vážné hudby v podání Komorního orchestru Akademie pod vedením dirigenta a uměleckého vedoucího Pavla Hryzáka. Ačkoli se členové orchestru sami nazývají amatéry, mohou se směle rovnat profesionálním hudebníkům. Letos vám představí dvě skladby pod souhrnným názvem Úsměvy W. A. Mozarta.

Na jaké skladby se můžete těšit?

  • od 20.00 do 21.00

Wolfgang Amadeus Mozart: Symfonie č. 40 g-moll, KV 550 (cca 30 min.)
Ludwig van Beethoven: Dechový oktet Es dur op. 103 (cca 20 min.)

  • od 21.30 do 22.00

Wolfgang Amadeus Mozart: Symfonie č. 40 g-moll, KV 550 (cca 30 min.)

Komentované prohlídky

O historii i současnosti neorenesanční budovy, ve které dnes sídlí Akademie věd ČR, vám budeme vyprávět v průběhu celého večera (mimo dobu konání koncertů). Není potřeba předchozí rezervace, podle možností a počtu zájemců proběhnou buď komentované prohlídky v prostoru knihovny nebo výklad v centrální části studovny. Dozvíte se také praktické informace o knihovně a našich službách, které nabízíme široké veřejnosti.

 

Více informací »