Nové knihy – duben 2019

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – duben 2019

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc duben 2019

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(920) "Po celé dějiny přicházeli ruští myslitelé, geografové a státníci s vizemi o roli a civilizační příslušnosti své velké země. Zároveň při tom odhalovali neujasněnost geografického i hodnotového rámce ruské státnosti i identity ruské společnosti. Tápání mezi Východem, Západem a různými formami geopolitického svébytnictví se vždy promítalo do praktické zahraniční i vnitřní politiky Ruska. Jaroslav Kurfürst nabízí pečlivý pohled do labyrintu ruského geopolitického myšlení, který umožňuje pochopit jeho politická východiska. Ukazuje, že hybridní válka, kterou Rusko vede proti světu liberální demokracie a institucí Západu, mobilizuje hlubinné motivace a mýty carské i sovětské. Vztah Ruska a Západu je v této mimořádně argumentačně přesvědčivé monografii pojednán jako stálé střetávání se dvou odlišných geopolitických kultur."

Jaroslav Kurfürst

Příběh ruské geopolitiky: jak se ruská myšlenka zmocnila více než šestiny světa

Po celé dějiny přicházeli ruští myslitelé, geografové a státníci s vizemi o roli a civilizační příslušnosti své velké země. Zároveň při tom odhalovali neujasněnost geografického i hodnotového rámce ruské státnosti i identity ruské společnosti. Tápání mezi Východem, Západem a různými formami geopolitického svébytnictví se vždy promítalo do praktické zahraniční i vnitřní politiky Ruska. Jaroslav Kurfürst nabízí pečlivý pohled do labyrintu ruského geopolitického myšlení, který umožňuje pochopit jeho politická východiska. Ukazuje, že hybridní válka, kterou Rusko vede proti světu liberální demokracie a institucí Západu, mobilizuje hlubinné motivace a mýty carské i sovětské. Vztah Ruska a Západu je v této mimořádně argumentačně přesvědčivé monografii pojednán jako stálé střetávání se dvou odlišných geopolitických kultur.

Nakladatel: Karolinum

string(725) "Kniha popisuje vývoj českého pivovarnictví z pohledu obchodu s lahvovým pivem, který sleduje od jeho prvopočátků po napoleonských válkách až do současnosti. Nejstarší část příběhu české pivní lahve (do roku 1842) se odehrává především v Praze, později se šíří do celých Čech. Kromě kapitol o pivovarnictví a obchodu kniha popisuje vznik soukromých stáčíren, jejich boj s hostinskými o podíly na trhu, automatizaci stáčení atd. Samostatné kapitoly se věnují abstinenčnímu hnutí, hospodářskému nacionalismu a dalším jevům ovlivňujícím český trh s pivem nejen v lahvích. Publikace je doplněna množstvím dobových ilustrací a fotografiemi historických lahví."

Petr Joza

Historie pivní lahve v Čechách: pivovarnictví a obchod

Kniha popisuje vývoj českého pivovarnictví z pohledu obchodu s lahvovým pivem, který sleduje od jeho prvopočátků po napoleonských válkách až do současnosti. Nejstarší část příběhu české pivní lahve (do roku 1842) se odehrává především v Praze, později se šíří do celých Čech. Kromě kapitol o pivovarnictví a obchodu kniha popisuje vznik soukromých stáčíren, jejich boj s hostinskými o podíly na trhu, automatizaci stáčení atd. Samostatné kapitoly se věnují abstinenčnímu hnutí, hospodářskému nacionalismu a dalším jevům ovlivňujícím český trh s pivem nejen v lahvích. Publikace je doplněna množstvím dobových ilustrací a fotografiemi historických lahví.

Nakladatel: Knižní klub

string(819) "With the growing popularity of apps such as Uber and Airbnb, there has been a keen interest in the rise of the sharing economy. Michael C. Munger brings these new trends in the economy down to earth by focusing on their relation to the fundamental economic concept of transaction costs. In doing so Munger brings a fresh perspective on the ‘sharing economy’ in clear and engaging writing that is accessible to both general and specialist readers. He shows how, for the first time, entrepreneurs can sell reductions in transaction costs, rather than reductions in the costs of the products themselves. He predicts that smartphones will be used to commodify excess capacity, and reaches the controversial conclusion that a basic income will be required as a consequence of this new ‘transaction costs revolution‘."

Michael C. Munger

Tomorrow 3.0: transaction costs and the sharing economy

With the growing popularity of apps such as Uber and Airbnb, there has been a keen interest in the rise of the sharing economy. Michael C. Munger brings these new trends in the economy down to earth by focusing on their relation to the fundamental economic concept of transaction costs. In doing so Munger brings a fresh perspective on the ‘sharing economy’ in clear and engaging writing that is accessible to both general and specialist readers. He shows how, for the first time, entrepreneurs can sell reductions in transaction costs, rather than reductions in the costs of the products themselves. He predicts that smartphones will be used to commodify excess capacity, and reaches the controversial conclusion that a basic income will be required as a consequence of this new ‘transaction costs revolution‘.

Nakladatel: Cambridge University Press

string(1094) "This book analyzes the combined consequences of Brexit and of the new US foreign policy under President Trump on the geopolitical situation of Eastern Europe. It perceives the evolution of the East European regional security complex as a struggle between the European Union’s Kantian, win-win geopolitical vision and Russia’s neoclassical geopolitics, also promoted by President Trump. In the most probable scenario, the latter approach will have the upper hand. The EU’s post-Brexit control by the Franco-German axis will likely be followed by the geopolitical irrelevance of the EU due to the renationalization of member states’ foreign policy, with Germany becoming the main West European actor. Consequently, Eastern Europe will be turned into the arena of a mainly three-cornered neoclassical geopolitics rivalry opposing Russia, the Franco-German axis and then Germany, and the US in alliance with the post-Brexit UK and certain East European states. The book will appeal to scholars across the fields of International Relations, Geopolitics, European Studies, and Area Studies."

Theodor Tudoroiu

Brexit, president Trump, and the changing geopolitics of eastern Europe

This book analyzes the combined consequences of Brexit and of the new US foreign policy under President Trump on the geopolitical situation of Eastern Europe. It perceives the evolution of the East European regional security complex as a struggle between the European Union’s Kantian, win-win geopolitical vision and Russia’s neoclassical geopolitics, also promoted by President Trump. In the most probable scenario, the latter approach will have the upper hand. The EU’s post-Brexit control by the Franco-German axis will likely be followed by the geopolitical irrelevance of the EU due to the renationalization of member states’ foreign policy, with Germany becoming the main West European actor. Consequently, Eastern Europe will be turned into the arena of a mainly three-cornered neoclassical geopolitics rivalry opposing Russia, the Franco-German axis and then Germany, and the US in alliance with the post-Brexit UK and certain East European states. The book will appeal to scholars across the fields of International Relations, Geopolitics, European Studies, and Area Studies.

Nakladatel: Palgrave Macmillan

string(1029) "Dne 21. prosince 1938 překročila vysokohorský průsmyk Nathu-La mezi Sikkimem a Tibetem v Himálaji karavana jezdců. Bylo to pět mladých mužů, kteří jako první Němci obdrželi oficiální povolení navštívit „zakázané město“ Lhasu. Na jejich zavazadlech vlály vlaječky s hákovými kříži a runami SS. Tito muži byli důstojníky SS a jejich expedice požívala zvláštní podpory Heinricha Himmlera a jeho SS-organizace „Ahnenerbe“. Co hnalo těch pět mužů na střechu světa? Šlo zde jen o zoologické výzkumy, antropologická měření a geomagnetické experimenty? Jednalo se zde o vybudování tajných diplomatických kontaktů za zády britské říše? Nebo měli v Tibetu dle možností najít případné relikty „Praárijců“? Dodnes se okolo expedice z let 1938/1939 odvíjejí mnohé spekulace. Peter Meier-Hüsing před námi předestírá historii a dohru tohoto podniku a přidává k tomu kritické poznámky o ideologickém pozadí, které vedlo ke vzniku této expedice."

Peter Meier-Hüsing

Nacisté v Tibetu: záhada expedice SS pod vedením Ernsta Schäfera

Dne 21. prosince 1938 překročila vysokohorský průsmyk Nathu-La mezi Sikkimem a Tibetem v Himálaji karavana jezdců. Bylo to pět mladých mužů, kteří jako první Němci obdrželi oficiální povolení navštívit „zakázané město“ Lhasu. Na jejich zavazadlech vlály vlaječky s hákovými kříži a runami SS. Tito muži byli důstojníky SS a jejich expedice požívala zvláštní podpory Heinricha Himmlera a jeho SS-organizace „Ahnenerbe“. Co hnalo těch pět mužů na střechu světa? Šlo zde jen o zoologické výzkumy, antropologická měření a geomagnetické experimenty? Jednalo se zde o vybudování tajných diplomatických kontaktů za zády britské říše? Nebo měli v Tibetu dle možností najít případné relikty „Praárijců“? Dodnes se okolo expedice z let 1938/1939 odvíjejí mnohé spekulace. Peter Meier-Hüsing před námi předestírá historii a dohru tohoto podniku a přidává k tomu kritické poznámky o ideologickém pozadí, které vedlo ke vzniku této expedice.

Nakladatel: Volvox Globator

string(996) "Dopisy, které italský literární vědec a básník Angelo Maria Ripellino (1923–1978) posílal „do vlasti české“, a listy, které sám dostával od českých intelektuálů, básníků a výtvarníků, jsou nejen vzácným dokladem zájmu a znalosti, kterým se těšila česká kultura v Itálii; tato korespondence je také důležitým svědectvím o situaci, v níž se česká kultura ocitla po druhé světové válce, o přátelstvích, radostech a svízelích celé řady méně i více známých osobností české literární a umělecké scény různorodého zaměření, jako byli Karel Teige, Jindřich Chalupecký, Vladimír Holan, Jiří Kolář a mnoho dalších. Komentovaná edice zahrnuje dopisy, které se více nebo méně nahodile zachovaly buď v Ripellinově pozůstalosti, nebo v jiných osobních archivních fondech. Soubor s podtitulem Z korespondence Angela M. Ripellina je řazen chronologicky a dovoluje sledovat vývoj různých vztahů a příběhů."

Angelo Maria Ripellino

„Do vlasti české“ – z korespondence Angela M. Ripellina

Dopisy, které italský literární vědec a básník Angelo Maria Ripellino (1923–1978) posílal „do vlasti české“, a listy, které sám dostával od českých intelektuálů, básníků a výtvarníků, jsou nejen vzácným dokladem zájmu a znalosti, kterým se těšila česká kultura v Itálii; tato korespondence je také důležitým svědectvím o situaci, v níž se česká kultura ocitla po druhé světové válce, o přátelstvích, radostech a svízelích celé řady méně i více známých osobností české literární a umělecké scény různorodého zaměření, jako byli Karel Teige, Jindřich Chalupecký, Vladimír Holan, Jiří Kolář a mnoho dalších. Komentovaná edice zahrnuje dopisy, které se více nebo méně nahodile zachovaly buď v Ripellinově pozůstalosti, nebo v jiných osobních archivních fondech. Soubor s podtitulem Z korespondence Angela M. Ripellina je řazen chronologicky a dovoluje sledovat vývoj různých vztahů a příběhů.

Nakladatel: Institut pro studium literatury

string(954) "Profesor dějin architektury Christopher Long se v knize svých esejů věnuje zásadním momentům, které měly určující vliv na vývoj tvorby světově uznávaného architekta Adolfa Loose. Longovy eseje jsou jakési sondy – malé výlety do Lossova bohatého a složitého intelektuálního světa, jehož pochopení nám může osvětlit klíčový okamžik v historii architektury a designu. Na základě detailního studia dobových pramenů přináší Long nové poznatky a uvádí na pravou míru některé dosud tradované omyly. Přestože ho Loos nesmírně zajímá jako architekt, ještě víc jej fascinuje, jaký to byl pronikavý a jedinečný myslitel, s jakou jasnozřivostí dokázal prohlédnout a pochopit realitu moderního života. Neboť, jak píše Long, „problém modernismu není otázkou stylu, ale otázkou pochopení, jak se svět mění. Pro Loose bylo tudíž klíčové přijít na to, jak na změny reagovat.“"

Christopher Long

Eseje o Adolfu Loosovi

Profesor dějin architektury Christopher Long se v knize svých esejů věnuje zásadním momentům, které měly určující vliv na vývoj tvorby světově uznávaného architekta Adolfa Loose. Longovy eseje jsou jakési sondy – malé výlety do Lossova bohatého a složitého intelektuálního světa, jehož pochopení nám může osvětlit klíčový okamžik v historii architektury a designu. Na základě detailního studia dobových pramenů přináší Long nové poznatky a uvádí na pravou míru některé dosud tradované omyly. Přestože ho Loos nesmírně zajímá jako architekt, ještě víc jej fascinuje, jaký to byl pronikavý a jedinečný myslitel, s jakou jasnozřivostí dokázal prohlédnout a pochopit realitu moderního života. Neboť, jak píše Long, „problém modernismu není otázkou stylu, ale otázkou pochopení, jak se svět mění. Pro Loose bylo tudíž klíčové přijít na to, jak na změny reagovat.“

Nakladatel: KANT

string(1229) "Kinští patří mezi nejvýznamnější šlechtické rody Království českého a habsburské monarchie. Jejich kořeny sahají až do 13. století. V roce 1628 byli povýšeni do hraběcího stavu, v roce 1720 vznikla větev knížecí, ze které se oddělila hraběcí větev kostelecká. Zámky Kinských v Chlumci nad Cidlinou, Kostelci nad Orlicí a Žďáru nad Sázavou patří mezi časté cíle milovníků historie a turistiky. Výrazné stopy Kinských nalezneme i na dalších místech, jako jsou Praha, Heřmanův Městec, Chroustovice, Sloup, Nový Bor nebo Budenice. Z dlouhé řady významných osobností rodu připomeňme např. hraběte Viléma nebo Oktaviána, či knížata Štěpána a Rudolfa Kinské a polního zbrojmistra Františka Josefa Kinského. Zapomenout nesmíme na nositelku Nobelovy ceny míru baronku Bertu von Suttner nebo jedinou vítězku Velké pardubické Latu Brandisovou. Kniha „Kinští, Bůh, čest, vlast“ přináší celkový pohled na historii a odkaz rodu Kinských, informace o jeho nejvýznamnějších osobnostech, přehledné rodokmeny hlavních rodových větví a popisy erbů. Na tři sta fotografií zachycuje portréty členů rodu a jeho nejvýznamnější sídla."

Pavel Juřík

Kinští: Bůh, čest, vlast

Kinští patří mezi nejvýznamnější šlechtické rody Království českého a habsburské monarchie. Jejich kořeny sahají až do 13. století. V roce 1628 byli povýšeni do hraběcího stavu, v roce 1720 vznikla větev knížecí, ze které se oddělila hraběcí větev kostelecká. Zámky Kinských v Chlumci nad Cidlinou, Kostelci nad Orlicí a Žďáru nad Sázavou patří mezi časté cíle milovníků historie a turistiky. Výrazné stopy Kinských nalezneme i na dalších místech, jako jsou Praha, Heřmanův Městec, Chroustovice, Sloup, Nový Bor nebo Budenice. Z dlouhé řady významných osobností rodu připomeňme např. hraběte Viléma nebo Oktaviána, či knížata Štěpána a Rudolfa Kinské a polního zbrojmistra Františka Josefa Kinského. Zapomenout nesmíme na nositelku Nobelovy ceny míru baronku Bertu von Suttner nebo jedinou vítězku Velké pardubické Latu Brandisovou. Kniha „Kinští, Bůh, čest, vlast“ přináší celkový pohled na historii a odkaz rodu Kinských, informace o jeho nejvýznamnějších osobnostech, přehledné rodokmeny hlavních rodových větví a popisy erbů. Na tři sta fotografií zachycuje portréty členů rodu a jeho nejvýznamnější sídla.

Nakladatel: Knižní klub

string(698) "Kybernetická bezpečnost je v současné době jedním z nejvíce diskutovaných témat v oblasti bezpečnosti. Stále narůstající závislost nejen soukromých subjektů, ale také orgánů veřejné moci na informačních technologiích staví do popředí naléhavou otázku zabezpečení informační infrastruktury a uložených, často velice citlivých dat. Tato publikace se v obecné a konkrétní rovině zabývá vymezením kybernetických útoků a obranou před nimi. Analyzuje slabiny systémů a na konkrétních případech ukazuje, jaké chování uživatelů vede ke zneužití informací, pro jaký prospěch jsou zneužívány a jak tomu předcházet, popřípadě zabránit."

Aleš Dvořák

Rudolf Jedlička – samaritán v bílém plášti: život a dílo zakladatele Jedličkova ústavu

Kybernetická bezpečnost je v současné době jedním z nejvíce diskutovaných témat v oblasti bezpečnosti. Stále narůstající závislost nejen soukromých subjektů, ale také orgánů veřejné moci na informačních technologiích staví do popředí naléhavou otázku zabezpečení informační infrastruktury a uložených, často velice citlivých dat. Tato publikace se v obecné a konkrétní rovině zabývá vymezením kybernetických útoků a obranou před nimi. Analyzuje slabiny systémů a na konkrétních případech ukazuje, jaké chování uživatelů vede ke zneužití informací, pro jaký prospěch jsou zneužívány a jak tomu předcházet, popřípadě zabránit.

Nakladatel: B&P Publishing

string(1241) "Studie se zaměřuje na porozumění případům dobrého vládnutí v Česku. Autor zkoumal tři města menší velikosti a jejich politické představitele, kteří ve zkoumaném období prosazovali principy dobrého vládnutí. Na pozadí zkoumaných případů dobrého vládnutí se studie zaměřila nejen na výzkum politických elit, ale také na výzkum občanské veřejnosti, participace, demokratické legitimity a sociální integrity. Výzkum si kladl otázku, na jakých předpokladech závisí rozvoj a udržitelnost liberální demokracie a jak si v této souvislosti stojí česká společnost.  Jak prosazovat veřejný zájem v prostředí všeobecného nezájmu o věci veřejné? Jak jej prosazovat proti zájmům veřejnosti? A jak prosazovat veřejný zájem, když většina občanů není schopna či ochotna veřejný zájem posoudit či zohlednit? Lze důvěryhodně vládnout v prostředí všeobecné nedůvěry? Jak si uchovat pozitivní energii, optimismus a dobrou povahu v prostředí škarohlídství a kultury remcalství? Je možné, že ani po pětadvaceti letech svobodného vývoje nezvládla česká společnost vytvořit vzdělávací systém, který by rozvíjel liberálně demokratické hodnoty?"

Karel B. Müller

Dobré vládnutí ve veřejném nezájmu: lokální politické elity jako klíčoví aktéři demokratizace?

Studie se zaměřuje na porozumění případům dobrého vládnutí v Česku. Autor zkoumal tři města menší velikosti a jejich politické představitele, kteří ve zkoumaném období prosazovali principy dobrého vládnutí. Na pozadí zkoumaných případů dobrého vládnutí se studie zaměřila nejen na výzkum politických elit, ale také na výzkum občanské veřejnosti, participace, demokratické legitimity a sociální integrity. Výzkum si kladl otázku, na jakých předpokladech závisí rozvoj a udržitelnost liberální demokracie a jak si v této souvislosti stojí česká společnost.  Jak prosazovat veřejný zájem v prostředí všeobecného nezájmu o věci veřejné? Jak jej prosazovat proti zájmům veřejnosti? A jak prosazovat veřejný zájem, když většina občanů není schopna či ochotna veřejný zájem posoudit či zohlednit? Lze důvěryhodně vládnout v prostředí všeobecné nedůvěry? Jak si uchovat pozitivní energii, optimismus a dobrou povahu v prostředí škarohlídství a kultury remcalství? Je možné, že ani po pětadvaceti letech svobodného vývoje nezvládla česká společnost vytvořit vzdělávací systém, který by rozvíjel liberálně demokratické hodnoty?

Nakladatel: Sociologické nakladatelství (SLON)