Nové knihy – leden 2019

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – leden 2019

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc leden 2019

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(633) "Pavel Kosatík sestavil Masarykův plastický obraz pro 21. století. Pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává s jeho omyly. Líčí Masaryka jako ideového rváče na cestě za vizemi, o jejichž mravní oprávněnosti byl přesvědčen. Výsledkem zápasů bylo pozitivní dílo: stát, o kterém snily generace předků. Zároveň, paradoxně, zakladatel zatížil republiku břemeny, která se časem ukázala neúnosná. Jiný TGM je pro všechny, kdo přemýšlejí o české demokracii a o tom, jak ji udržet. Zároveň přináší víc života a pochybností než pomníků a svatých obrázků."

Pavel Kosatík

Jiný T. G. M.

Pavel Kosatík sestavil Masarykův plastický obraz pro 21. století. Pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává s jeho omyly. Líčí Masaryka jako ideového rváče na cestě za vizemi, o jejichž mravní oprávněnosti byl přesvědčen. Výsledkem zápasů bylo pozitivní dílo: stát, o kterém snily generace předků. Zároveň, paradoxně, zakladatel zatížil republiku břemeny, která se časem ukázala neúnosná. Jiný TGM je pro všechny, kdo přemýšlejí o české demokracii a o tom, jak ji udržet. Zároveň přináší víc života a pochybností než pomníků a svatých obrázků.

Nakladatel: Paseka

string(729) "Fašista je podle autorky ten, „kdo tvrdí, že mluví jménem celého národa nebo skupiny obyvatel, naprosto ho nezajímají práva ostatních a je ochoten použít k dosažení svých cílů násilí a veškeré další nezbytné prostředky“. V takto širokém pojetí pak pod pojem fašismus autorka zahrnuje i další totalitní hnutí a ideologie. Madeleine Albrightová ukazuje – a v tom spočívá varování z podtitulu –, jak snadno se v dnešní době mohou populisté různých odstínů zneužitím slabin demokracie dostat zcela legálním způsobem k moci. V tomto smyslu nás její kniha volá k odpovědnosti porozumět vážnosti situace, pokud se chceme vyhnout opakování tragických chyb minulosti."

Madeleine Albrightová

Fašismus: varování

Fašista je podle autorky ten, „kdo tvrdí, že mluví jménem celého národa nebo skupiny obyvatel, naprosto ho nezajímají práva ostatních a je ochoten použít k dosažení svých cílů násilí a veškeré další nezbytné prostředky“. V takto širokém pojetí pak pod pojem fašismus autorka zahrnuje i další totalitní hnutí a ideologie. Madeleine Albrightová ukazuje – a v tom spočívá varování z podtitulu –, jak snadno se v dnešní době mohou populisté různých odstínů zneužitím slabin demokracie dostat zcela legálním způsobem k moci. V tomto smyslu nás její kniha volá k odpovědnosti porozumět vážnosti situace, pokud se chceme vyhnout opakování tragických chyb minulosti.

Nakladatel: Argo

string(523) "Učili vás celý život, že sobectví, egoismus je zlou morálkou? Že etalonem morálky je ten, kdo se obětuje, tedy altruista? A zamysleli jste se nad tím, proč se každý mocichtivý diktátor vždy zaštiťoval altruistickou morálkou, a nikoliv egoismem? Proč každý, kdo chtěl ovládat druhé, apeloval na jejich ochotu. Pokládáte si někdy otázku, proč je politika tak hanebná, zoufale hloupá a zkorumpovaná? Protože lidé odmítli sobectví a místo něj přijali obludnou morálku sebeobětování."

Ayn Randová

Ctnost sobectví: nové pojetí egoismu

Učili vás celý život, že sobectví, egoismus je zlou morálkou? Že etalonem morálky je ten, kdo se obětuje, tedy altruista? A zamysleli jste se nad tím, proč se každý mocichtivý diktátor vždy zaštiťoval altruistickou morálkou, a nikoliv egoismem? Proč každý, kdo chtěl ovládat druhé, apeloval na jejich ochotu. Pokládáte si někdy otázku, proč je politika tak hanebná, zoufale hloupá a zkorumpovaná? Protože lidé odmítli sobectví a místo něj přijali obludnou morálku sebeobětování.

Nakladatel: Dauphin

string(462) "Kniha Bolest v psychiatrii je svým tématem ojedinělá. Poskytuje čtenářům průřez psychiatrickými diagnózami se zaměřením na bolestivé stavy pramenící z poruch duševních, nikoli tělesných. Přitom jasně a srozumitelně popisuje základní psychiatrické pojmy a diagnózy, takže jim může porozumět i čtenář nelékař. Autorka neváhá někdy použít vlastní diagnostický výklad, který dokresluje patnáct pacientských kazuistik."

Helena Kučerová

Bolest v psychiatrii

Kniha Bolest v psychiatrii je svým tématem ojedinělá. Poskytuje čtenářům průřez psychiatrickými diagnózami se zaměřením na bolestivé stavy pramenící z poruch duševních, nikoli tělesných. Přitom jasně a srozumitelně popisuje základní psychiatrické pojmy a diagnózy, takže jim může porozumět i čtenář nelékař. Autorka neváhá někdy použít vlastní diagnostický výklad, který dokresluje patnáct pacientských kazuistik.

Nakladatel: Galén

string(662) "Když mají lidé odpovídat na jednoduché otázky o stavu světa – například zda ubývá extrémní chudoby, jaká je na Zemi průměrná délka života nebo o počtu násilných trestných činů – volí systematicky špatné odpovědi. Tak špatné, že kdyby měli zcela náhodně odpovídat šimpanzi, dosáhnou lepších výsledků než učitelé, investiční bankéři i nositelé Nobelovy ceny. Hans Rosling, lékař, statistik a popularizátor vědy, nabízí vysvětlení tohoto překvapivého jevu. Popisuje deset instinktů – nevědomých, ale předvídatelných myšlenkových zkreslení, která ovlivňují naše názory na okolní svět."

Hans Rosling, Ola Rosling a Anna Roslingová Rönnlundová; přeložila Eva Nevrlá

Faktomluva: deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají

Když mají lidé odpovídat na jednoduché otázky o stavu světa – například zda ubývá extrémní chudoby, jaká je na Zemi průměrná délka života nebo o počtu násilných trestných činů – volí systematicky špatné odpovědi. Tak špatné, že kdyby měli zcela náhodně odpovídat šimpanzi, dosáhnou lepších výsledků než učitelé, investiční bankéři i nositelé Nobelovy ceny. Hans Rosling, lékař, statistik a popularizátor vědy, nabízí vysvětlení tohoto překvapivého jevu. Popisuje deset instinktů – nevědomých, ale předvídatelných myšlenkových zkreslení, která ovlivňují naše názory na okolní svět.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing

string(1152) "Tato knížka pojednává o vlastenectví. Jen málokteré téma vzbuzuje v české společnosti tolik emocí a sporů, v současné době snad víc než kdykoli předtím. Tváří v tvář výzvám dnešního světa nabyla slova jako vlast a národ, domov a tradice nové a nebývalé ozvučnosti. V překotném tempu změn a v silovém poli globálních ohrožení se s novou naléhavostí ozývá otázka české národní a kulturní identity. A právě v této souvislosti často zaznívá odkaz na dříve spíše opomíjené křesťanské hodnoty naší kultury. Oživení vlasteneckých citů a postojů jde ruku v ruce s připomínáním křesťanského kulturního dědictví českého národa. A to je důvod, proč vznikla tato kniha. Teolog a religionista Pavel Hošek v ní nabízí biblické a teologické souřadnice odpovědného přemýšlení nad aktuálními tématy, jako jsou šťastné i neblahé podoby lásky k vlasti a národu a také předávání národních tradic nastupujícím generacím českých dětí, to vše právě s ohledem na obnovený zájem o křesťanské hodnoty naší kultury."

Pavel Hošek

Je to náš příběh: teologický esej o vlastenectví a křesťanských hodnotách české kultury

Tato knížka pojednává o vlastenectví. Jen málokteré téma vzbuzuje v české společnosti tolik emocí a sporů, v současné době snad víc než kdykoli předtím. Tváří v tvář výzvám dnešního světa nabyla slova jako vlast a národ, domov a tradice nové a nebývalé ozvučnosti. V překotném tempu změn a v silovém poli globálních ohrožení se s novou naléhavostí ozývá otázka české národní a kulturní identity. A právě v této souvislosti často zaznívá odkaz na dříve spíše opomíjené křesťanské hodnoty naší kultury. Oživení vlasteneckých citů a postojů jde ruku v ruce s připomínáním křesťanského kulturního dědictví českého národa. A to je důvod, proč vznikla tato kniha. Teolog a religionista Pavel Hošek v ní nabízí biblické a teologické souřadnice odpovědného přemýšlení nad aktuálními tématy, jako jsou šťastné i neblahé podoby lásky k vlasti a národu a také předávání národních tradic nastupujícím generacím českých dětí, to vše právě s ohledem na obnovený zájem o křesťanské hodnoty naší kultury.

Nakladatel: Centrum pro studium demokracie a kultury

string(727) "V současné době se v laboratorních podmínkách pracuje s rozličnými buňkami, ať už živočišného, nebo rostlinného typu. Výsadní postavení však náleží kulturám buněk živočišných. Dobře propracované kultivační techniky umožňují objasňovat nespočet fyziologických a patofyziologických mechanismů různých chorob již přímo na buněčné úrovni. Prostřednictvím kultur lze také sledovat účinky xenobiotik, a to jak ve smyslu toxických látek, tak potencionálních léčiv. Buněčné kultury nacházejí uplatnění i při biotechnologické výrobě, kdy buňky produkují požadované proteiny, které pak slouží jako diagnostika v klinických laboratořích nebo jako léčiva."

Jaroslav Šebek

Buněčné kultury v medicíně

V současné době se v laboratorních podmínkách pracuje s rozličnými buňkami, ať už živočišného, nebo rostlinného typu. Výsadní postavení však náleží kulturám buněk živočišných. Dobře propracované kultivační techniky umožňují objasňovat nespočet fyziologických a patofyziologických mechanismů různých chorob již přímo na buněčné úrovni. Prostřednictvím kultur lze také sledovat účinky xenobiotik, a to jak ve smyslu toxických látek, tak potencionálních léčiv. Buněčné kultury nacházejí uplatnění i při biotechnologické výrobě, kdy buňky produkují požadované proteiny, které pak slouží jako diagnostika v klinických laboratořích nebo jako léčiva.

Nakladatel: Galén

string(857) "The Neuroscience of Expertise examines the ways in which the brain accommodates the incredible feats of experts. It builds on a tradition of cognitive research to explain how the processes of perception, attention, and memory come together to enable experts’ outstanding performance. The text explains how the brain adapts to enable the complex cognitive machinery behind expertise, and provides a unifying framework to illuminate the seemingly unconnected performance of experts in different domains. Whether it is a radiologist who must spot a pathology in a split second, a chess grandmaster who finds the right path in a jungle of possible continuations, or a tennis professional who reacts impossibly quickly to return a serve, The Neuroscience of Expertise offers insight into the universal cognitive and neural mechanisms behind these achievements."

Merim Bilalić

The neuroscience of expertise

The Neuroscience of Expertise examines the ways in which the brain accommodates the incredible feats of experts. It builds on a tradition of cognitive research to explain how the processes of perception, attention, and memory come together to enable experts’ outstanding performance. The text explains how the brain adapts to enable the complex cognitive machinery behind expertise, and provides a unifying framework to illuminate the seemingly unconnected performance of experts in different domains. Whether it is a radiologist who must spot a pathology in a split second, a chess grandmaster who finds the right path in a jungle of possible continuations, or a tennis professional who reacts impossibly quickly to return a serve, The Neuroscience of Expertise offers insight into the universal cognitive and neural mechanisms behind these achievements.

Nakladatel: Cambridge University Press

string(698) "Kybernetická bezpečnost je v současné době jedním z nejvíce diskutovaných témat v oblasti bezpečnosti. Stále narůstající závislost nejen soukromých subjektů, ale také orgánů veřejné moci na informačních technologiích staví do popředí naléhavou otázku zabezpečení informační infrastruktury a uložených, často velice citlivých dat. Tato publikace se v obecné a konkrétní rovině zabývá vymezením kybernetických útoků a obranou před nimi. Analyzuje slabiny systémů a na konkrétních případech ukazuje, jaké chování uživatelů vede ke zneužití informací, pro jaký prospěch jsou zneužívány a jak tomu předcházet, popřípadě zabránit."

Vladimír Šulc

Kybernetická bezpečnost

Kybernetická bezpečnost je v současné době jedním z nejvíce diskutovaných témat v oblasti bezpečnosti. Stále narůstající závislost nejen soukromých subjektů, ale také orgánů veřejné moci na informačních technologiích staví do popředí naléhavou otázku zabezpečení informační infrastruktury a uložených, často velice citlivých dat. Tato publikace se v obecné a konkrétní rovině zabývá vymezením kybernetických útoků a obranou před nimi. Analyzuje slabiny systémů a na konkrétních případech ukazuje, jaké chování uživatelů vede ke zneužití informací, pro jaký prospěch jsou zneužívány a jak tomu předcházet, popřípadě zabránit.

Nakladatel: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk

string(773) "Povrchní vykladači někdy tvrdí, že základem montessoriovského přístupu je ponechat dítěti naprostou volnost a nikterak ho neomezovat. Každý, kdy takovýto přístup na dětech vyzkoušel a je schopen objektivně hodnotit výsledky, dojde k závěru, že samotná volnost a neomezování vedou u dítěte k sobectví, k neschopnosti přizpůsobit se a později i k nerespektování pravidel lidského soužití. Svoboda a volnost však opravdu jsou ve výchovné a vzdělávací koncepci Montessori klíčovými pojmy. Jejich uplatňování ovšem musí být cílené a systematické. Rozhodujícím faktorem je rozpoznání činností přirozených, vedoucích k rozvoji osobnosti, od činností deviantních, vedoucích k destrukci nebo tyranizování okolí."

Maria Montessori

Absorbující mysl: vývoj a výchova dětí od narození do šesti let

Povrchní vykladači někdy tvrdí, že základem montessoriovského přístupu je ponechat dítěti naprostou volnost a nikterak ho neomezovat. Každý, kdy takovýto přístup na dětech vyzkoušel a je schopen objektivně hodnotit výsledky, dojde k závěru, že samotná volnost a neomezování vedou u dítěte k sobectví, k neschopnosti přizpůsobit se a později i k nerespektování pravidel lidského soužití. Svoboda a volnost však opravdu jsou ve výchovné a vzdělávací koncepci Montessori klíčovými pojmy. Jejich uplatňování ovšem musí být cílené a systematické. Rozhodujícím faktorem je rozpoznání činností přirozených, vedoucích k rozvoji osobnosti, od činností deviantních, vedoucích k destrukci nebo tyranizování okolí.

Nakladatel: Portál