Nové knihy – červen 2018

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – červen 2018

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc červen 2018

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(922) "Básník, prozaik, dramatik a publicista Viktor Dyk se v této novele inspiroval starou saskou pověstí, již použil jako volný rámec pro vyprávění o tajemném poutníkovi, který na žádost občanů očistí svou píšťalou hanzovní město Hammeln od krys, avšak rozčarován malodušností konšelů a zrazen v lásce, zneužije píšťaly a odvede za trest celé město do zkázy. Protipólem postavy krysaře, osudově formovaného hrdiny, osamělého a neklidného snivce ztělesňujícího svět buřičů, je v knize rybář Sepp Jörgen, jenž se s realitou smiřuje a záchranou kojence dá vyrůst nové naději. Dyk v této novele, jež odráží novoklasicistní směřování jeho pozdní tvorby, tak dokázal využít staré předlohy k vytvoření svrchovaného prozaického díla o konfliktu iluze a skutečnosti. Jeho tajuplná atmosféra předznamenává pozdější baladickou prózu 30. let."

Viktor Dyk; translation from the Czech by Mark Corner

The Pied Piper

Básník, prozaik, dramatik a publicista Viktor Dyk se v této novele inspiroval starou saskou pověstí, již použil jako volný rámec pro vyprávění o tajemném poutníkovi, který na žádost občanů očistí svou píšťalou hanzovní město Hammeln od krys, avšak rozčarován malodušností konšelů a zrazen v lásce, zneužije píšťaly a odvede za trest celé město do zkázy. Protipólem postavy krysaře, osudově formovaného hrdiny, osamělého a neklidného snivce ztělesňujícího svět buřičů, je v knize rybář Sepp Jörgen, jenž se s realitou smiřuje a záchranou kojence dá vyrůst nové naději. Dyk v této novele, jež odráží novoklasicistní směřování jeho pozdní tvorby, tak dokázal využít staré předlohy k vytvoření svrchovaného prozaického díla o konfliktu iluze a skutečnosti. Jeho tajuplná atmosféra předznamenává pozdější baladickou prózu 30. let.

Nakladatel: Karolinum

string(795) "John Flory pracuje v Barmě jako obchodník s teakovým dřevem. Je otrávený britskou imperiální politikou a jediné povyražení nachází v rozhovorech s indickým doktorem Vérasvámím a později i ve vztahu s mladou Angličankou Elizabeth Lackersteenovou. Když chce pomoci doktoru Vérasvámímu vstoupit do klubu, jehož členové jsou pouze běloši, naplno tak odhalí pokrytectví a rasistické předsudky vládnoucích Britů. Ve svém prvním románu George Orwell barvitě popisuje Barmu dvacátých let, se všudypřítomnou korupcí, úzkoprsostí a zneužíváním domorodého obyvatelstva: „Koneckonců, domorodci byli přece domorodci – zasloužili si pozornost, to jistě, ale i tak to byl jen ‚poddaný’ národ, méněcenný národ lidí s černými obličeji.“"

George Orwell

Barmské dny

John Flory pracuje v Barmě jako obchodník s teakovým dřevem. Je otrávený britskou imperiální politikou a jediné povyražení nachází v rozhovorech s indickým doktorem Vérasvámím a později i ve vztahu s mladou Angličankou Elizabeth Lackersteenovou. Když chce pomoci doktoru Vérasvámímu vstoupit do klubu, jehož členové jsou pouze běloši, naplno tak odhalí pokrytectví a rasistické předsudky vládnoucích Britů. Ve svém prvním románu George Orwell barvitě popisuje Barmu dvacátých let, se všudypřítomnou korupcí, úzkoprsostí a zneužíváním domorodého obyvatelstva: „Koneckonců, domorodci byli přece domorodci – zasloužili si pozornost, to jistě, ale i tak to byl jen ‚poddaný’ národ, méněcenný národ lidí s černými obličeji.“

Nakladatel: Argo

string(1068) "Na osudech řady živočišných druhů – od dinosaurů a amonitů přes megafaunu z poslední doby ledové až po druhy vymřelé zcela nedávno – autorka sleduje obecné vzorce masových vymírání i to, v čem se navzájem odlišují a co je specifikem dnešního ohrožení biodiverzity. Převážná část knihy však popisuje, k čemu dochází v přítomnosti – ve zbytcích amazonského deštného pralesa, na rychle se oteplujících svazích And, na vnějších okrajích Velkého bariérového útesu i v bezprostředním okolí každého z nás. Čtenář nutně dospívá k přesvědčení, že romantická představa člověka, který v minulosti žil v souladu s přírodou, je mýtem. Homo sapiens byl díky svým charakteristikám, jimiž se z ostatní přírody vyděluje, bytostným ohrožením pro jiné druhy – stejně neodvratným jako srážka asteroidu se Zemí – už od svého vzniku, jak dokládá například jeho interakce s neandrtálci nebo vyhubení tzv. megafauny. Kniha je oceněná Pulitzerovou cenou."

Elizabeth Kolbertová

Šesté vymírání: nepřirozený příběh

Na osudech řady živočišných druhů – od dinosaurů a amonitů přes megafaunu z poslední doby ledové až po druhy vymřelé zcela nedávno – autorka sleduje obecné vzorce masových vymírání i to, v čem se navzájem odlišují a co je specifikem dnešního ohrožení biodiverzity. Převážná část knihy však popisuje, k čemu dochází v přítomnosti – ve zbytcích amazonského deštného pralesa, na rychle se oteplujících svazích And, na vnějších okrajích Velkého bariérového útesu i v bezprostředním okolí každého z nás. Čtenář nutně dospívá k přesvědčení, že romantická představa člověka, který v minulosti žil v souladu s přírodou, je mýtem. Homo sapiens byl díky svým charakteristikám, jimiž se z ostatní přírody vyděluje, bytostným ohrožením pro jiné druhy – stejně neodvratným jako srážka asteroidu se Zemí – už od svého vzniku, jak dokládá například jeho interakce s neandrtálci nebo vyhubení tzv. megafauny. Kniha je oceněná Pulitzerovou cenou.

Nakladatel: Barrister & Principal

string(1080) "Pražská Královská cesta, historická spojnice mezi královým měšťanským sídlem (královým dvorem) a sídlem reprezentativním (Pražským hradem) a dějiště korunovačních průvodů, představuje ojedinělý architektonický i urbanistický celek a unikátní soubor stavebních slohů. Středověký základ tu od baroka po 19. století vytrvale překrývají stopy dalších období. Odbornému i laickému čtenáři kniha představuje Královskou cestu jako místo, v němž se protkával všední život, historická tradice, architektura a kulturní dějiny. Poprvé v historii bádání o Praze je téma popsáno nejen z pohledu umělecko-architektonického vývoje, ale též optikou historické antropologie – s důrazem na pochopení každodennosti a zmizelého svátečního a všedního života obyvatel staré Prahy, včetně řemesel, živností, trhů, obchodů a hospod. Ačkoli se text i bohatý obrazový doprovod soustředí na vznik, vývoj a historické proměny konkrétní lokality, kniha Barbory Půtové vrhá světlo na město jako celek."

Barbora Půtová

Královská cesta: všední i sváteční život v proměnách času

Pražská Královská cesta, historická spojnice mezi královým měšťanským sídlem (královým dvorem) a sídlem reprezentativním (Pražským hradem) a dějiště korunovačních průvodů, představuje ojedinělý architektonický i urbanistický celek a unikátní soubor stavebních slohů. Středověký základ tu od baroka po 19. století vytrvale překrývají stopy dalších období. Odbornému i laickému čtenáři kniha představuje Královskou cestu jako místo, v němž se protkával všední život, historická tradice, architektura a kulturní dějiny. Poprvé v historii bádání o Praze je téma popsáno nejen z pohledu umělecko-architektonického vývoje, ale též optikou historické antropologie – s důrazem na pochopení každodennosti a zmizelého svátečního a všedního života obyvatel staré Prahy, včetně řemesel, živností, trhů, obchodů a hospod. Ačkoli se text i bohatý obrazový doprovod soustředí na vznik, vývoj a historické proměny konkrétní lokality, kniha Barbory Půtové vrhá světlo na město jako celek.

Nakladatel: Paseka

string(878) "Moderní technologie nás osvobozují od nepříjemností, jako je nuda nebo fyzická vzdálenost. Zároveň s nimi však přicházejí nové nevýhody a hrozby. Při vzniku behaviorálních závislostí mozek nepotřebuje chemické podněty. Proto jsou lidé často závislí na hazardu, sexu – nebo právě digitálních technologiích. Odborník na marketing a psychologii Adam Alter vysvětluje, proč nemůžeme odolat mobilním telefonům a proč bychom si raději rozbili koleno než displej: jsou tak navržené a vyrobené. Alterův záběr je však mnohem širší. Nevěnuje se jen zjevným návykovým technologiím, jako jsou chytré telefony a tablety, ale také sociálním sítím, seznamkám, online nakupování a dalším pohlcujícím prostředím. Zabývá se zkrátka vším, co komerčně závisí na své neodolatelnosti. A to je dnes většina věcí."

Adam Alter

Neodolatelné: vzestup návykových technologií a byznys se závislostí

Moderní technologie nás osvobozují od nepříjemností, jako je nuda nebo fyzická vzdálenost. Zároveň s nimi však přicházejí nové nevýhody a hrozby. Při vzniku behaviorálních závislostí mozek nepotřebuje chemické podněty. Proto jsou lidé často závislí na hazardu, sexu – nebo právě digitálních technologiích. Odborník na marketing a psychologii Adam Alter vysvětluje, proč nemůžeme odolat mobilním telefonům a proč bychom si raději rozbili koleno než displej: jsou tak navržené a vyrobené. Alterův záběr je však mnohem širší. Nevěnuje se jen zjevným návykovým technologiím, jako jsou chytré telefony a tablety, ale také sociálním sítím, seznamkám, online nakupování a dalším pohlcujícím prostředím. Zabývá se zkrátka vším, co komerčně závisí na své neodolatelnosti. A to je dnes většina věcí.

Nakladatel: Host

string(1173) "Publikace se zabývá otázkou průběhu, vývoje a proměnlivosti korejsko-japonských vztahů v 19. a 20. století s odkazem na rozvoj vzájemného postoje v 21. století. Mapuje jak samotné počátky oboustranného působení japonských ostrovů a Korejského poloostrova, tak vývoj diplomatických vztahů, k jejichž významné proměně došlo v druhé polovině 19. století v souvislosti s restaurací Meidži v Japonsku. Rychlá modernizace japonských ostrovů a orientace na západní hodnoty vedla k následným sporům s ostatními asijskými státy a ke zhoršení diplomatických vztahů s Koreou. Vzájemná nevraživost postupně vygradovala v násilné otevření Koreje světu skrze Kanghwaskou smlouvu v roce 1876 a v postupnou okupaci Korejského poloostrova. Japonská nadvláda pro Koreu znamenala v mnoha ohledech změnu, jež se projevila i po její liberizaci po druhé světové válce. Jak v důsledku dozvuků japonské okupace, tak působením studené války došlo k rozdělení doposud jednotného národa na dva samostatné státy, jejichž postoj ke světu a Japonsku jako takovému se diametrálně odlišuje."

Veronika Krištofová

Pod vycházejícím sluncem: japonsko-korejské vztahy v průběhu 19. a 20. století

Publikace se zabývá otázkou průběhu, vývoje a proměnlivosti korejsko-japonských vztahů v 19. a 20. století s odkazem na rozvoj vzájemného postoje v 21. století. Mapuje jak samotné počátky oboustranného působení japonských ostrovů a Korejského poloostrova, tak vývoj diplomatických vztahů, k jejichž významné proměně došlo v druhé polovině 19. století v souvislosti s restaurací Meidži v Japonsku. Rychlá modernizace japonských ostrovů a orientace na západní hodnoty vedla k následným sporům s ostatními asijskými státy a ke zhoršení diplomatických vztahů s Koreou. Vzájemná nevraživost postupně vygradovala v násilné otevření Koreje světu skrze Kanghwaskou smlouvu v roce 1876 a v postupnou okupaci Korejského poloostrova. Japonská nadvláda pro Koreu znamenala v mnoha ohledech změnu, jež se projevila i po její liberizaci po druhé světové válce. Jak v důsledku dozvuků japonské okupace, tak působením studené války došlo k rozdělení doposud jednotného národa na dva samostatné státy, jejichž postoj ke světu a Japonsku jako takovému se diametrálně odlišuje.

Nakladatel: Epocha

string(993) "What explains the peculiar intensity and evident intractability of the Israeli-Palestinian conflict? Of all the "hot spots" in the world today, the apparently endless clash between Jews and Arabs in the Middle East seems unique in its longevity and resistance to resolution. Is this conflict really different from other ethnic and nationalist confrontations, and if so, in what way? In this fully revised and expanded fourth edition of his highly respected introductory text, Alan Dowty demystifies the conflict by putting it in broad historical perspective, identifying its roots, and tracing its evolution up to the current impasse. His account offers a clear analytic framework for understanding transformations over time, and in doing so, punctures the myths of an “age-old” conflict with an unbridgeable gap between the two sides. Rather than simply reciting historical detail, this book presents a clear overview that serves as a road map through the thicket of conflicting claims."

Alan Dowty

Israel/Palestine

What explains the peculiar intensity and evident intractability of the Israeli-Palestinian conflict? Of all the "hot spots" in the world today, the apparently endless clash between Jews and Arabs in the Middle East seems unique in its longevity and resistance to resolution. Is this conflict really different from other ethnic and nationalist confrontations, and if so, in what way? In this fully revised and expanded fourth edition of his highly respected introductory text, Alan Dowty demystifies the conflict by putting it in broad historical perspective, identifying its roots, and tracing its evolution up to the current impasse. His account offers a clear analytic framework for understanding transformations over time, and in doing so, punctures the myths of an “age-old” conflict with an unbridgeable gap between the two sides. Rather than simply reciting historical detail, this book presents a clear overview that serves as a road map through the thicket of conflicting claims.

Nakladatel: Malden, Polity

string(1133) "Kvantová fyzika je mimořádně náročný obor, a přesto pojmy a termíny z tohoto pole pronikly i do běžného jazyka – odkazy na princip neurčitosti či paradox Schrödingerovy kočky se objevují v beletrii i jinde, nemluvě o šarlatánech, pro které se slovo „kvantový“ stalo zaklínadlem, díky kterému je možné podstrkovat důvěřivcům všemožné „léčebné“ prostředky a přístroje. Autoři, fyzik a filozof, se ve své knize snaží toto „pronikání“ kvantové fyziky zmapovat, spíše na úrovni idejí, přístupů ke světu – „neurčitost“ či „nejistota“ z podtitulu charakterizují postoj, který ve světě nevidí jednoznačně vytyčené rysy ovládané logickou kauzalitou. Při psaní autoři neztrácejí ze zřetele vývoj samotné kvantové fyziky, a jejich podvojný výklad tak přináší originální náhled na celou problematiku. Krom fundovaného (byť nutně zjednodušeného) popisu kvantové oblasti se čtenáři dostane množství odkazů na každodenní situace či umělecká díla, která zachycují vliv „kvantového momentu“ v mimovědecké sféře."

Robert P. Crease, Alfred Scharff Goldhaber

Kvantový moment: jak nás Planck, Bohr, Einstein a Heisenberg naučili milovat neurčitost

Kvantová fyzika je mimořádně náročný obor, a přesto pojmy a termíny z tohoto pole pronikly i do běžného jazyka – odkazy na princip neurčitosti či paradox Schrödingerovy kočky se objevují v beletrii i jinde, nemluvě o šarlatánech, pro které se slovo „kvantový“ stalo zaklínadlem, díky kterému je možné podstrkovat důvěřivcům všemožné „léčebné“ prostředky a přístroje. Autoři, fyzik a filozof, se ve své knize snaží toto „pronikání“ kvantové fyziky zmapovat, spíše na úrovni idejí, přístupů ke světu – „neurčitost“ či „nejistota“ z podtitulu charakterizují postoj, který ve světě nevidí jednoznačně vytyčené rysy ovládané logickou kauzalitou. Při psaní autoři neztrácejí ze zřetele vývoj samotné kvantové fyziky, a jejich podvojný výklad tak přináší originální náhled na celou problematiku. Krom fundovaného (byť nutně zjednodušeného) popisu kvantové oblasti se čtenáři dostane množství odkazů na každodenní situace či umělecká díla, která zachycují vliv „kvantového momentu“ v mimovědecké sféře.

Nakladatel: Dokořán, Argo

string(1265) "Komplex, jako pojítko mezi vědomým já a archetypy, přebývá v našem nevědomí. Pokud je odštěpený, nepřístupný vědomí, může být autonomní, nezávislý na egu a může výrazně ovlivňovat naše jednání bez naší kontroly. Porozumět vlastním komplexům znamená rozpoznat jejich archetypální jádro, shluky životních zkušeností, které se kolem něj utvářejí, a emoční tón, jenž je rozpoznatelným pojítkem těchto zkušeností. Z praktického hlediska to znamená porozumět spojení mezi archetypálními silami, které tvoří naši nevědomou lidskou podstatu, a osobními životními zkušenostmi, které utvářejí naše individuální vnímání této energie. Naše bytostné Já, stejně jako vědomé já je vždy doprovázeno stínem, v němž přebývají odštěpené (vytěsněné, potlačené) komplexy. S tím, jak se odvíjí dialog vědomého já s nevědomím, dochází k integraci komplexů do já a hranice já se stávají pružnějšími. Autor srozumitelně rekapituluje vývoj pojmu od Freuda, Junga, Adlera až k současným pojetím, objasňuje podstatu konceptu a dokresluje svá pozorování s použitím citací z prací svých předchůdců, beletrie a své klinické praxe při práci se sny."

Erel Shalit

Komplexy: archetypy, které v nás ožívají

Komplex, jako pojítko mezi vědomým já a archetypy, přebývá v našem nevědomí. Pokud je odštěpený, nepřístupný vědomí, může být autonomní, nezávislý na egu a může výrazně ovlivňovat naše jednání bez naší kontroly. Porozumět vlastním komplexům znamená rozpoznat jejich archetypální jádro, shluky životních zkušeností, které se kolem něj utvářejí, a emoční tón, jenž je rozpoznatelným pojítkem těchto zkušeností. Z praktického hlediska to znamená porozumět spojení mezi archetypálními silami, které tvoří naši nevědomou lidskou podstatu, a osobními životními zkušenostmi, které utvářejí naše individuální vnímání této energie. Naše bytostné Já, stejně jako vědomé já je vždy doprovázeno stínem, v němž přebývají odštěpené (vytěsněné, potlačené) komplexy. S tím, jak se odvíjí dialog vědomého já s nevědomím, dochází k integraci komplexů do já a hranice já se stávají pružnějšími. Autor srozumitelně rekapituluje vývoj pojmu od Freuda, Junga, Adlera až k současným pojetím, objasňuje podstatu konceptu a dokresluje svá pozorování s použitím citací z prací svých předchůdců, beletrie a své klinické praxe při práci se sny.

Nakladatel: Portál

string(857) "Idealization and the Aims of Science shows just how crucial idealization is to science and why it matters. Beginning with the acknowledgment of our status as limited human agents trying to make sense of an exceedingly complex world, Angela Potochnik moves on to explain how science aims to depict and make use of causal patterns – a project that makes essential use of idealization. She offers case studies from a number of branches of science to demonstrate the ubiquity of idealization, shows how causal patterns are used to develop scientific explanations, and describes how the necessarily imperfect connection between science and truth leads to researchers’ values influencing their findings. The resulting book is a tour de force, a synthesis of the study of idealization that also offers countless new insights and avenues for future exploration."

Angela Potochnik

Idealization and the aims of science

Idealization and the Aims of Science shows just how crucial idealization is to science and why it matters. Beginning with the acknowledgment of our status as limited human agents trying to make sense of an exceedingly complex world, Angela Potochnik moves on to explain how science aims to depict and make use of causal patterns – a project that makes essential use of idealization. She offers case studies from a number of branches of science to demonstrate the ubiquity of idealization, shows how causal patterns are used to develop scientific explanations, and describes how the necessarily imperfect connection between science and truth leads to researchers’ values influencing their findings. The resulting book is a tour de force, a synthesis of the study of idealization that also offers countless new insights and avenues for future exploration.

Nakladatel: The University of Chicago Press