Kam vyrazit v létě? 12 knižních tipů na cesty

Vybrali jsme pro vás dvanáct knižních společníků na léto – ať už máte jasno v tom, kudy vaše prázdninové cesty povedou, či o jejich cíli teprve uvažujete.

Inspirace a informací není nikdy dost! Další místa, města, země i světadíly najdete v našem online katalogu.

Přejeme vám krásné léto, ať už budete kdekoli.

 


 

Jak si knihu vypůjčit?
Objednejte si vybraný titul v našem katalogu, e-mailem (servis@knav.cz) nebo přímo ve studovně a vyzvedněte si ho u výpůjčního pultu.

Stihnete to?
Knihovna bude otevřena v běžném provozu do 29. 7. 2018 (pondělí–pátek, 9–19 hod.).
Od 30. 8. do 7. 9. 2018 budeme mít zavřeno a bude možné pouze vracet vypůjčené knihy.

string(812) "Po Hradech, zámcích a tvrzích jižních Čech (2011) je druhý svazek průvodců historickými vrchnostenskými sídly zaměřen na sousední západočeský region. Kniha představuje výběr z bohatého památkového fondu hned dvou krajů: Plzeňského a Karlovarského. Věnuje pozornost atraktivním panským rezidencím stejně jako téměř zapomenutým, ale unikátním sídlům nižší šlechty, jež se zde vzácně dochovala. Průvodce přibližuje aktuální stav objektů, historii, architekturu, nabízí praktické informace i zajímavosti, jež by neměly návštěvníkovi uniknout. Nadstandardní množství fotografií otevírá zraku čtenáře brány nejvýznamnějších hradů a zámků dříve, než do nich vstoupí."

Vladimír Brych, Jan Rendek

Hrady, zámky a tvrze západních Čech

Po Hradech, zámcích a tvrzích jižních Čech (2011) je druhý svazek průvodců historickými vrchnostenskými sídly zaměřen na sousední západočeský region. Kniha představuje výběr z bohatého památkového fondu hned dvou krajů: Plzeňského a Karlovarského. Věnuje pozornost atraktivním panským rezidencím stejně jako téměř zapomenutým, ale unikátním sídlům nižší šlechty, jež se zde vzácně dochovala. Průvodce přibližuje aktuální stav objektů, historii, architekturu, nabízí praktické informace i zajímavosti, jež by neměly návštěvníkovi uniknout. Nadstandardní množství fotografií otevírá zraku čtenáře brány nejvýznamnějších hradů a zámků dříve, než do nich vstoupí.

string(830) "Dobovými i aktuálními fotografiemi bohatě vybavený literárněmístopisný bedekr a současně seifertovská čítanka. Procházka pražskými ulicemi od činžovního domu v Bořivojově ulici na Žižkově, kde se 23. září 1901 Jaroslav Seifert narodil, přes školní budovy, jež navštěvoval (základní škola ve Vlkově ulici dnes nese jeho jméno), pražské lokality spjaté s jeho životem i rozsáhlým dílem (další adresy, na nichž Seifert s rodiči a později s manželkou a dětmi bydlel, redakce, v nichž pracoval, kavárny a vinárny, které si s přáteli oblíbil, místa, do nichž se po celý život vracel ve svých verších), až po chrám svaté Markéty v Břevnově, kde se pražská veřejnost 21. ledna 1986 s milovaným básníkem rozloučila před jeho pohřbem v Kralupech nad Vltavou."

Jaromír Slomek

Prahou Jaroslava Seiferta

Dobovými i aktuálními fotografiemi bohatě vybavený literárněmístopisný bedekr a současně seifertovská čítanka. Procházka pražskými ulicemi od činžovního domu v Bořivojově ulici na Žižkově, kde se 23. září 1901 Jaroslav Seifert narodil, přes školní budovy, jež navštěvoval (základní škola ve Vlkově ulici dnes nese jeho jméno), pražské lokality spjaté s jeho životem i rozsáhlým dílem (další adresy, na nichž Seifert s rodiči a později s manželkou a dětmi bydlel, redakce, v nichž pracoval, kavárny a vinárny, které si s přáteli oblíbil, místa, do nichž se po celý život vracel ve svých verších), až po chrám svaté Markéty v Břevnově, kde se pražská veřejnost 21. ledna 1986 s milovaným básníkem rozloučila před jeho pohřbem v Kralupech nad Vltavou.

string(932) "Česko-anglická publikace představuje architektonické dědictví města Karlovy Vary v celé jeho šíři od nejstarších dob až do současnosti. Přináší přehled celkem tří stovek staveb, které reprezentují všechny architektonické styly a významné etapy stavebního vývoje Karlových Varů. Neomezuje se však pouze na stavby historické a chráněné kulturní památky, ale přibližuje čtenáři i stavby polozapomenuté či neprávem opomíjené, a v neposlední řadě i stavby nejnovější, architektonicky zajímavé realizace z poslední doby. Na začátku knihy je zařazen stručný přehled historického, urbanistického a stavebního vývoje města, následuje hlavní část s heslářem architektonicky hodnotných objektů a na závěr je uvedena mapa města s vyznačenými položkami katalogu, slovník architektů a stavitelů, místní, jmenný a typologický rejstřík a soupis literatury."

Lubomíř Zeman

Průvodce architekturou Karlových Varů: Karlovy Vary Architecture Guide

Česko-anglická publikace představuje architektonické dědictví města Karlovy Vary v celé jeho šíři od nejstarších dob až do současnosti. Přináší přehled celkem tří stovek staveb, které reprezentují všechny architektonické styly a významné etapy stavebního vývoje Karlových Varů. Neomezuje se však pouze na stavby historické a chráněné kulturní památky, ale přibližuje čtenáři i stavby polozapomenuté či neprávem opomíjené, a v neposlední řadě i stavby nejnovější, architektonicky zajímavé realizace z poslední doby. Na začátku knihy je zařazen stručný přehled historického, urbanistického a stavebního vývoje města, následuje hlavní část s heslářem architektonicky hodnotných objektů a na závěr je uvedena mapa města s vyznačenými položkami katalogu, slovník architektů a stavitelů, místní, jmenný a typologický rejstřík a soupis literatury.

string(1093) "Karel Cudlín je považován za jednoho z nejlepších českých dokumentaristů, jeho práce ve fotografické soutěži Czech Press Photo získaly 8 prvních, 5 druhých a stejný počet třetích míst. Většina jeho fotografií vzniká na cestách, kromě Ukrajiny jezdí pravidelně a rád do Izraele, do země, o které sám říká, že je skvělá tím, jak se v ní dá cestovat v čase. Relativně malé území obývají ortodoxní Židé, komunity žijící současným životem, národnostní skupiny z Jemenu, Etiopie nebo z bývalého Sovětského svazu. Vedle sebe žijí Židé společně s křesťany a muslimy. Karel Cudlín nehledá bídu ani ošklivost, ani globální univerzální vzhled nákupních center, ale tradiční mezilidské vztahy, dokumentuje prostředí lidsky mu blízké, kde má příležitost potkávat zajímavé lidi a zajímavá místa. A z těch v Izraeli, která v něm buď zanechala krásné vzpomínky, nebo která mají své kouzlo, prastarou náboženskou minulost, vybírá do této knihy právě 87."

Karel Cudlín

Osmdesát sedm magických míst Svaté země

Karel Cudlín je považován za jednoho z nejlepších českých dokumentaristů, jeho práce ve fotografické soutěži Czech Press Photo získaly 8 prvních, 5 druhých a stejný počet třetích míst. Většina jeho fotografií vzniká na cestách, kromě Ukrajiny jezdí pravidelně a rád do Izraele, do země, o které sám říká, že je skvělá tím, jak se v ní dá cestovat v čase. Relativně malé území obývají ortodoxní Židé, komunity žijící současným životem, národnostní skupiny z Jemenu, Etiopie nebo z bývalého Sovětského svazu. Vedle sebe žijí Židé společně s křesťany a muslimy. Karel Cudlín nehledá bídu ani ošklivost, ani globální univerzální vzhled nákupních center, ale tradiční mezilidské vztahy, dokumentuje prostředí lidsky mu blízké, kde má příležitost potkávat zajímavé lidi a zajímavá místa. A z těch v Izraeli, která v něm buď zanechala krásné vzpomínky, nebo která mají své kouzlo, prastarou náboženskou minulost, vybírá do této knihy právě 87.

string(1123) "Nový kulturně-historický průvodce Londýnem z pera historiků Filozofické fakulty UK není v první řadě určen těm, kteří se chystají vyrazit přes Kanál poprvé, třebaže po něm mohou sáhnout i oni. Jedná se spíše o knížku pro ty, kteří se v britské metropoli alespoň částečně orientují, mají za sebou „povinné prohlídky“ těch nejvýznamnějších pamětihodností, galerií a dalších pozoruhodných míst, a přesto mají pocit, že by chtěli o tomto městě vědět něco víc. A právě ono něco navíc tento průvodce nabízí. Čtenáři v něm naleznou jednatřicet kapitol a v jejich rámci několik desítek příběhů, jež jsou bytostnou součástí historie Londýna zejména v devatenáctém a ve dvacátém století, přirozeně s nezbytnými přesahy do století jednadvacátého (nemluvě o kratších pasážích, sahajících z různých důvodů hlouběji do minulosti), příběhů, spojených s konkrétními místy, památkami, osobnostmi a zajímavostmi, jež jim o městě nad Temží řeknou více než ten nejlepší bedekr."

Martin Kovář

Londýn, kulturně-historický průvodce

Nový kulturně-historický průvodce Londýnem z pera historiků Filozofické fakulty UK není v první řadě určen těm, kteří se chystají vyrazit přes Kanál poprvé, třebaže po něm mohou sáhnout i oni. Jedná se spíše o knížku pro ty, kteří se v britské metropoli alespoň částečně orientují, mají za sebou „povinné prohlídky“ těch nejvýznamnějších pamětihodností, galerií a dalších pozoruhodných míst, a přesto mají pocit, že by chtěli o tomto městě vědět něco víc. A právě ono něco navíc tento průvodce nabízí. Čtenáři v něm naleznou jednatřicet kapitol a v jejich rámci několik desítek příběhů, jež jsou bytostnou součástí historie Londýna zejména v devatenáctém a ve dvacátém století, přirozeně s nezbytnými přesahy do století jednadvacátého (nemluvě o kratších pasážích, sahajících z různých důvodů hlouběji do minulosti), příběhů, spojených s konkrétními místy, památkami, osobnostmi a zajímavostmi, jež jim o městě nad Temží řeknou více než ten nejlepší bedekr.

string(1097) "Unikátní publikace Jiřího Langera, etnografa Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, je první moderní publikací o evropských muzeích v přírodě, a to nejen u nás, ale i v cizině. Publikace obsahuje vyčerpávající přehled muzeí v rámci abecedně řazených států. V úvodním textu seznamuje čtenáře s historickým formováním a dnešními významy pojmu muzea v přírodě, rozmanitostí jeho podob a činností a s informacemi o použití knihy jako průvodce po těchto muzeích. Tomuto záměru je věnována hlavní část s 516 hesly pojednávajícími o muzeích v přírodě v 31 evropských státech od Islandu po Ural a od severního okraje Norska po jižní Francii a jižní Bulharsko. Poloha jednotlivých muzeí je vyznačena na mapkách jednotlivých států a u významnějších muzeí najdete i orientační schéma jejich expozičního areálu. Publikace, kterou lze považovat za vyčerpávajícího průvodce lidovou architekturou Evropy, je určena široké veřejnosti."

Jiří Langer

Atlas památek – Evropská muzea v přírodě

Unikátní publikace Jiřího Langera, etnografa Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, je první moderní publikací o evropských muzeích v přírodě, a to nejen u nás, ale i v cizině. Publikace obsahuje vyčerpávající přehled muzeí v rámci abecedně řazených států. V úvodním textu seznamuje čtenáře s historickým formováním a dnešními významy pojmu muzea v přírodě, rozmanitostí jeho podob a činností a s informacemi o použití knihy jako průvodce po těchto muzeích. Tomuto záměru je věnována hlavní část s 516 hesly pojednávajícími o muzeích v přírodě v 31 evropských státech od Islandu po Ural a od severního okraje Norska po jižní Francii a jižní Bulharsko. Poloha jednotlivých muzeí je vyznačena na mapkách jednotlivých států a u významnějších muzeí najdete i orientační schéma jejich expozičního areálu. Publikace, kterou lze považovat za vyčerpávajícího průvodce lidovou architekturou Evropy, je určena široké veřejnosti.

string(300) "Nabídka 20 procházek v dosahu městské hromadné dopravy. Na doporučených trasách si autoři všímají jak architektonicky zajímavých staveb, tak míst spojených s kulturní historií a v neposlední řadě i přírodních zajímavostí. Text doplňují plánky tras a množství obrázků."

Antonín Ederer, Jan E. Svoboda

Pražské procházky – pět minut za Prahou

Nabídka 20 procházek v dosahu městské hromadné dopravy. Na doporučených trasách si autoři všímají jak architektonicky zajímavých staveb, tak míst spojených s kulturní historií a v neposlední řadě i přírodních zajímavostí. Text doplňují plánky tras a množství obrázků.

string(284) "Publikace známého znalce židovských památek poprvé souhrnně seznamuje s moravskými památkami židovské kultury. Po rozsáhlém a bohatě zdokumentovaném úvodu jsou jednotlivé památky představovány pomocí samostatných hesel. Publikace je doplněna mapami a přehledy."

Jaroslav Klenovský

Židovské památky Moravy a Slezska: Jewish Monuments of Moravia and Silesia

Publikace známého znalce židovských památek poprvé souhrnně seznamuje s moravskými památkami židovské kultury. Po rozsáhlém a bohatě zdokumentovaném úvodu jsou jednotlivé památky představovány pomocí samostatných hesel. Publikace je doplněna mapami a přehledy.

string(528) "Publikace pojednává o památkách ve Zlínském kraji, o těch nejvýznamnějších i o těch méně známých. Zahrnuje informace o památkovém bohatství (objekty, soubory, areály a sídla chráněná i nechráněná) Zlínského kraje, vývoji architektury a urbanismu na území kraje od nejstarších dob do současnosti. Kniha obsahuje i koncepční část o památkové péči a památkovém fondu na území kraje i návrh systému podpory ochrany, zachování, prezentace a využití památkového bohatství kraje."

Jana Spathová

Památky Zlínského kraje

Publikace pojednává o památkách ve Zlínském kraji, o těch nejvýznamnějších i o těch méně známých. Zahrnuje informace o památkovém bohatství (objekty, soubory, areály a sídla chráněná i nechráněná) Zlínského kraje, vývoji architektury a urbanismu na území kraje od nejstarších dob do současnosti. Kniha obsahuje i koncepční část o památkové péči a památkovém fondu na území kraje i návrh systému podpory ochrany, zachování, prezentace a využití památkového bohatství kraje.

string(415) "Kniha odhaluje méně známé stránky kulturní historie, poodkrývá esoterické a záhadné souvislosti či kořeny spjaté s geniem loci. Upozorňuje na zajímavé domy, lokality i osobnosti, která zanechaly v tomto městě svůj otisk, na místní pověsti, legendy a tajemství, obsahuje také bohatý obrazový materiál. Jde o čtivou knihu, která umožní uvědomit si naše dědictví a jeho poselství."

Jan Kočnar

Magické zrcadlo pětilisté růže: průvodce kulturní historií a magickými místy Českého Krumlova a jeho okolí

Kniha odhaluje méně známé stránky kulturní historie, poodkrývá esoterické a záhadné souvislosti či kořeny spjaté s geniem loci. Upozorňuje na zajímavé domy, lokality i osobnosti, která zanechaly v tomto městě svůj otisk, na místní pověsti, legendy a tajemství, obsahuje také bohatý obrazový materiál. Jde o čtivou knihu, která umožní uvědomit si naše dědictví a jeho poselství.

string(379) "Tento ojedinělý turistický průvodce je věnován megalitickým památkám na území Čech. Zájemci zde naleznou popis, lokalizaci a fotografie pětatřiceti svědků dávné minulosti, megalitů. A protože průvodce pochází z pera geologů, nechybí ani určení horniny megalitů, její pravděpodobné stáří a předpokládaná oblast původního výskytu horniny."

Radko Šarič, Petr Štěpánek

České megality

Tento ojedinělý turistický průvodce je věnován megalitickým památkám na území Čech. Zájemci zde naleznou popis, lokalizaci a fotografie pětatřiceti svědků dávné minulosti, megalitů. A protože průvodce pochází z pera geologů, nechybí ani určení horniny megalitů, její pravděpodobné stáří a předpokládaná oblast původního výskytu horniny.

string(464) "Kniha Jaromíra Adamce obsahuje zasvěcený výklad dějin města a popis devíti samostatných procházek městem. Publikace tak návštěvníkovi Florencie umožní seznámit se „krok za krokem“ s nejvýznamnějšími památkami, s jedinečnou minulostí a s aktuální současností dnešního centra severoitalského Toskánska. Knihu, kterou doplňují různé plánky a mapky lze použít i jako vhodnou pomůcku pro studium před návštěvou Florencie."

Jaromír Adamec

Florencie: kulturněhistorický místopis města

Kniha Jaromíra Adamce obsahuje zasvěcený výklad dějin města a popis devíti samostatných procházek městem. Publikace tak návštěvníkovi Florencie umožní seznámit se „krok za krokem“ s nejvýznamnějšími památkami, s jedinečnou minulostí a s aktuální současností dnešního centra severoitalského Toskánska. Knihu, kterou doplňují různé plánky a mapky lze použít i jako vhodnou pomůcku pro studium před návštěvou Florencie.