Nové knihy – leden 2018

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – leden 2018

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc leden 2018

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

K filosofii náboženství

Otakar A. Funda

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Jak sděluje reprodukce na přebalu, každý, kdo se věnoval filosofickému tázání, se určitým způsobem vyjádřil na tržišti idejí i k tématu náboženství. Toto téma nemůže filosofie obejít. Funda v textu nesmlčuje důvody svého ateistického přesvědčení, zároveň však v plné úctě a vážnosti vyzvedá jedinečné antropologické momenty, které artikuluje náboženství, v našem kulturním kontextu křesťanství. Činí rozdíl mezi náboženskou filosofií a filosofií náboženství a reaguje na debatu Rortyho a Vattima o budoucnosti náboženství. Všímá si též řeči náboženství a hermeneutických modelů jeho sebesdělování.

Nakladatel: Karolinum

O nových médiích, modularitě a simulaci

Martin Charvát

Kniha je nesena analýzou vztahu mezi člověkem a moderní technologií, přičemž důvod pro zaměření se na počítačové médium je ve své podstatě jednoduchý: počítač determinuje nové formy zkušenosti (simulace, virtuální realita), pro něž je zásadní princip modularity. V rámci kyberprostoru totiž nejde o poznání transcendentního typu, ale o rhizomatické uspořádání afektů a střepů kultury, respektive zlomků vědomostí a znalostí, které volně plují v ne­lidském prostoru graficky strukturovaného pole. A jestliže motorizované stroje konstituovaly „druhý věk“ technických strojů, nyní žijeme v době kybernetických a informačních strojů, které vytváří „člověka-­stroj“, modulární propojení dvou oblastí, které již není založené na kategoriích užití či jednání, ale na vzájemné intimní komunikaci; jedná se o aparalelní evoluci organismu a stroje. Předložená kniha, kterou lze chápat jako příspěvek k analýze fyziognomie současné (digitální) kultury a společnosti, se zaměřuje na dvě oblasti: na „novost“ digitálních technologií a na vyjasnění teze o pojetí média jako extenze, která vede k fenoménům umělé augmentace či existence kyborgů.

Nakladatel: Togga, Metropolitní univerzita Praha

Lidská práva a medicína

Vojtěch Šimíček (editor)

Sborník tvoří 14 textů psaných lékaři, etiky, soudci, advokáty a akademiky, kteří se v nich zabývají např. limitací lidských práv v medicíně, povinným očkováním, právem na zdraví cizinců, domácími porody a financováním zdravotnictví. Smyslem této publikace je podporovat dialog mezi (zejména) lékaři a právníky. Málokdo má totiž to štěstí, že dokáže stejně dobře rozumět současně právu i medicíně. Možná i proto se pohledy lékařů a právníků často liší a někdy lze mezi nimi vypozorovat i určité napětí. Je nezbytné, aby spolu obě tyto profese co nejvíce mluvily a navzájem se obohacovaly. Předložený sborník představuje jednu z možností této komunikace.

Nakladatel: Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií

Průmysl lži: propaganda, konspirace a dezinformační válka

Alexandra Alvarová

Pokud také patříte k lidem, kteří přísahají na své kritické myšlení, vzdělání a zdravý selský rozum, je tahle kniha přesně pro vás. Přesvědčí vás, že nic takového vlastně neexistuje. Napsala ji žena, která se politickou propagandou a marketingem zabývá 20 let.​ Ukáže vám, jak vrtošivý, nespolehlivý, emocionálně labilní a dětsky naivní je náš mozek při vytváření názorů. Spolu s ní se ponoříte do světa, o němž se doposud nikde nepíše, protože se nachází za kulisami velkých mocenských her, kde se točí miliardy. V tomhle světě neplatí, že jedna a jedna jsou dvě. Ani pro vás ne! Je to svět manipulace a propagandy. Alexandra Alvarová se rozhodla promluvit, abyste pochopili, jak snadnou kořist představujete pro politické marketéry.

Nakladatel: Triton

Vznik a vývoj písma

Jana Průšová

Kniha podává ucelený přehled vývoje rukopisného písma od nejstarších písemných soustav až po současnou kaligrafii. První část knihy je věnována nelatinkovým písmům v kontextu historických a kulturních souvislostí. V druhé části seznamuje s grafickými proměnami tvarů psané latinky v průběhu uměleckých slohů v různých částech Evropy. Text je doplněn množstvím ukázek a tabulek.

Nakladatel: Jana Průšová

The story of light science: from early theories to today’s extraordinary applications

Dennis F. Vanderwerf

This book traces the evolution of our understanding and utilization of light from classical antiquity and the early thoughts of Pythagoras to the present time. From the earliest recorded theories and experiments to the latest applications in photonic communication and computation, the ways in which light has been put to use are numerous and astounding. Indeed, some of the latest advances in light science are in fields that until recently belonged to the realm of science fiction. The author, writing for an audience of both students and other scientifically interested readers, describes fundamental investigations of the nature of light and ongoing methods to measure its speed as well as the emergence of the wave theory of light and the complementary photon theory. The importance of light in the theory of relativity is discussed as is the development of electrically-driven light sources and lasers. The information here covers the range of weak single-photon light sources to super-high power lasers and synchrotron light sources.

Nakladatel: Springer

Nová náboženství a násilí

Zdeněk Vojtíšek

Nová náboženská hnutí jsou hnutí protestu. Vznikají často z nespokojenosti s převládajícím společenským kodexem a jejich vznik je obvykle inspirován charismatickým vůdcem. Mohou také vyjadřovat nesouhlas se stávající ideologií některého ze zavedených náboženství. V současnosti jich ve světě existují tisíce. Tato publikace se věnuje násilným konfliktům, které vznikají mezi novými náboženskými hnutími a okolní společností. Více než dvě desítky příkladů, které kniha přináší, ukazují, jak příslušníci nových náboženských hnutí násilím trpí i jak ho páchají. Současně umožňují pochopit zákonitosti zrodu těchto hnutí, jejich vývoje, vnitřní dynamiky i interakce s okolím.

Nakladatel: Karolinum

O jazyce bez hranic: a další zajímavosti ze současného zkoumání češtiny

Robert Adam, Ivana Bozděchová, Robert Dittmann a kolektiv

Popularizační knížka autorského kolektivu pracovníků Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK v Praze pomáhá čtenáři orientovat se v současné jazykovědné bohemistice (včetně základních zdrojů poučení o češtině) a uvádí řadu zajímavostí a současných poznatků z oblastí dějin češtiny, etymologie, současné slovní zásoby a mluvnické stránky jazyka, jazyka médií a z obecné jazykovědy.

Nakladatel: Nakladatelství Lidové noviny

Ruská agrese proti Ukrajině

Jan Šír a kolektiv

Ruská agrese proti Ukrajině představuje patrně největší výzvu evropské bezpečnosti od roku 1945. Nejenže ztělesňuje útok na samotné základy systému mezinárodního práva, ale i s novou naléhavostí nastoluje otázku, kam až sahají ofenzivní ambice současného ruského režimu. Předkládaná monografie osvětluje širší pozadí poslední ruské agrese a podává analýzu vývoje na Ukrajině po roce 2014 v souvislosti s aktuálním ozbrojeným konfliktem. Rozebírá jeho hlavní příčiny a zdroje, přibližuje fungování a průběh ruské hybridní válečné kampaně a hodnotí dopady probíhající rusko-ukrajinské války na stávající mezinárodní uspořádání.

Nakladatel: Karolinum

Innovation technology: a dictionary

Laurier L. Schramm

Innovation from A to Z presents a glossary, including: Terms, older terms whose meanings have changed, acronyms, synonyms, famous names, selected abbreviations, and cross-references. A highly interdisciplinary approach incorporating strategy and entrepreneurship with technology and engineering sciences, economics, marketing, organizational behavior and theory. Ideal for engineers, managers, sales people and economists.

Nakladatel: de Gruyter