Nové knihy – duben 2016

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – duben 2016

Výběr z novinek ve fondu za měsíc duben 2016

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prolistovat a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazeném počítači v počítačové studovně). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

psychologie-sm

Psychologie sériových vrahů: 200 skutečných případů brutálních činů sériových vrahů současnosti

Andrej Drbohlav

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: Kniha představuje základy psychologie a behaviorální patologie sériových vrahů. Jako ukázku různých podob tohoto patologického fenoménu uvádí stručné příběhy těch nejbrutálnějších sériových vrahů dnešní doby, a to od jejich dětství až do aktuálního stadia vyšetřování jejich násilných činů. Publikace je určena jak široké veřejnosti se zájmem o stinné stránky lidské psychiky, tak studentům a odborníkům z oboru psychologie, etopedie, sociologie, behaviorální či sociální patologie, psychiatrie nebo kriminalistiky.
  • Nakladatel: Grada
smysl-sm

Smysl relativity

Albert Einstein

verejne-sm

Veřejné mínění

Lippmann, Walter

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: Kniha Waltera Lippmanna z roku 1922 patří mezi nejcitovanější práce svého druhu ve 20. století a silně ovlivnila sociální vědy, zejména mediální studia, politologii a sociální psychologii. Klade si otázku, zda mohou občané v moderní společnosti činit rozumná demokratická rozhodnutí. Lippmann zevrubně popisuje mechanismus vytváření veřejného mínění a upozorňuje na řadu zásadních aspektů, které je ovlivňují, či spíše deformují jeho fungování. Důkladně se věnuje roli médií v tomto procesu a zpochybňuje jejich idealizovanou funkci v demokratickém zřízení, resp. ukazuje na jejich reálnou úlohu při tvorbě veřejného mínění, ovlivněnou jinými zájmy a technickými předpoklady. Veřejné mínění je prvním pokusem prozkoumat a zmapovat veřejné mínění v moderních podmínkách a ve světle moderních znalostí lidské povahy.
    Walter Lippmann (1889–1974) byl vlivný americký novinář, publicista, veřejný intelektuál a politický komentátor. Dvakrát získal Pulitzerovu cenu.
  • Nakladatel: Portál
geostatistika-sm

Geostatistika a prostorová interpolace

Josef Ježek

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: Učebnice vysvětluje základy geostatistiky, a to se zaměřením na prostorovou interpolaci. Probírají se též interpolační metody, které s geostatistikou a jejími aplikacemi bezprostředně souvisejí. V centru zájmu je případ, kdy jsou data zadána v ploše, v nepravidelné síti bodů. Výklad je ilustrován příklady naprogramovanými v Matlabu. Ukázky programů jsou uvedeny na konci knihy.
    Text vychází z autorových přednášek na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a je určen nejen studentům, ale též uživatelům geostatistiky a prostorové interpolace mimo akademickou obec.
  • Nakladatel: Karolinum
dejiny-sm

Dějiny Ukrajiny

Jan Rychlík, Bohdan Zilynskyj, Paul Robert Magocsi

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: Jen málo evropských národů prožilo tak nešťastné dějiny, plné násilí, útlaku a odnárodňování. Pouze v raném středověku měli Ukrajinci vlastní stát, tzv. Kyjevskou Rus, jehož ukrajinský ráz byl však pouze teritoriální, neboť se jednalo o státní útvar všech východních Slovanů před vznikem moderního ukrajinského, který si později stejně přisvojili Velkorusové. Ukrajince pak čekala mongolská pohroma, po ní nadvláda Litvy a pak ještě Polska, podivné období polosamostatné tzv. hetmanštiny v rámci expandující Moskevské Rusi, která byla během 18. století brutálně zlikvidována. Teprve v roce 1919 došlo k obnově ukrajinské samostatnosti, která však měla díky polské a bolševické agresi jen jepičí život. Komunisté však Ukrajince za samostatný národ nepovažovali, v rámci formálně samostatné Ukrajinské sovětské republiky přišly další útrapy jako hladomor, komunistické odnárodňování, Černobyl atd. Teprve rozpad Sovětského svazu umožnil Ukrajincům získat samostatnost, ale i o ni musí nyní znovu bojovat.
    Nakladatel: Nakladatelství Lidové noviny
budovani-sm

Budování státu bez antisemitismu? Násilí, diskurz loajality a vznik Československa

Michal Frankl, Miloslav Szabó

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: Kniha komparativně analyzuje roli antisemitismu v české a slovenské společnosti v době rozkladu habsburské monarchie a formování československého národního státu. Zasazuje vývoj českého a slovenského antisemitismu do kontextu diskusí o podobě národa a jeho státu a zkoumá, jakou roli hrálo protižidovské násilí či praktická protižidovská politika (například vylučování z agrární ekonomiky) a propaganda proti židovským uprchlíkům právě v kontextu „budování státu“. Sleduje proměňující se funkci antisemitismu od zdůrazňované jednoty v prvních měsících národního státu po jeho polarizující roli v době protisocialistických a protikomunistických kampaní.
  • Nakladatel: Nakladatelství Lidové noviny
 ehealth

eHealth a telemedicína

Leoš Středa, Karel Hána

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: Výraz eHealth znamená elektronizované a informatizované zdravotnictví. Zahrnuje prvky zdravotnické informatiky, organizace zdravotnictví včetně komerčních strategií zaměřených na zdraví, zdravotní servis a sdílené informace. Elektronizace zdravotnictví souvisí s rychlým rozvojem informačních a komunikačních technologií, které nám dnes vládnou, přesto se obor eHealth zatím ujímá v lékařském světě pomalu. Rozšířenější je využití telemedicíny, která je nejvýraznějším podoborem eHealth. Telemedicína prolíná jednotlivými lékařskými a zdravotnickými specializacemi a zasahuje i do oblasti sociální péče a speciální pedagogiky. Jde především o dálkový přístup v oblasti terapie, elektronického vzdělávání a ukládání dat o pacientech, o konzilia na dálku a o distanční monitoring pacientů, případně postižených osob či seniorů.
  • Nakladatel: Grada
 women-sm

Women scientists: reflections, challenges, and breaking boundaries

Magdolna Hargittai

 democracy-sm

Democracy: a world history

Temma Kaplan

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: A wildly optimistic book, this study looks forward to the ability of ordinary people to solve the political, social, sexual, and environmental problems that seem to threaten human life as we know it. A subtheme of this book is the regulation, control, and replenishment of water and the ways democratic thinkers and organizers have tried for a millennium to distribute resources in more egalitarian ways. By recording the struggles of men and women of all races and ethnicities to survive and triumph in forming creative and fulfilling lives, this book has held governments and social movements to a high standard and considered how ideas and criticism could reduce relations between so-called rulers and the ruled to levels of conversation about how to solve the world’s problems and equitably distribute the world’s resources. Placing its hopes in the way ordinary people have organized and can potentially organize life to promote the common good, this book regards politics and government as a creative enterprise capable of eliciting untold benefits for everyone on earth to enjoy.
  • Nakladatel: Oxford University Press
 intercultural-sm

Intercultural communication: a contextual approach

James W. Neuliep

  • Kniha v katalogu Knihovny AV ČR
    (možnost online rezervace)
  • Digitalizovaná verze knihy
    (přístupná pouze ve studovně)
  • Anotace: James W. Neuliep provides a clear contextual model (visually depicted by a series of concentric circles) for examining communication within cultural, microcultural, environmental, sociorelational, and perceptual contexts. Beginning with the broadest context – the cultural component of the model – the book progresses chapter by chapter through the model to the most specific traits of communication: verbal and nonverbal messages. Each chapter focuses on one context and explores the combination of factors within that context, including setting, situation, and circumstances.
    Highlighting values, ethnicity, physical geography, and attitudes, the book examines means of interaction, including body language, eye contact, and the exchange of words, as well as the stages of relationships, cross-cultural management, intercultural conflict, and culture shock.
  • Nakladatel: SAGE